Marcel en Gertjan geven hun hart aan de Taalschool: ‘We willen statushouders zo graag helpen’

Het inburgeringsstelsel wordt in 2022 volledig onder de verantwoording van de gemeente gelegd. Een spannende tijd breekt aan voor instellingen als Taalschool Veluwe, die nu nog in opdracht van de overheid inburgeringslessen verzorgen. 

Twee jaar geleden betrok de Taalschool Veluwe een pand aan de Gildenstraat in Nijkerk, waar het vandaag een komen en gaan is van statushouders die onder meer bijgespijkerd worden in hun Nederlands of een opleiding tot hulp in de zorg en schoonmaakster volgen. In een klaslokaal legt een docente aan een groep vrouwen uit hoe ze een functioneringsgesprek met een werkgever voeren. Directeur Marcel van Brakel en Gertjan Buitink geven hun hart aan de Taalschool. Buitink: ,,Wij gaan elke dag met plezier naar ons werk. Voor ons voelt doorwerken niet als overwerken. Ik heb zelfs aangegeven mijn functie van HJO breedtesport bij Sparta Nijkerk te beëindigen, omdat ik deze mensen zo graag wil helpen.”

INBURGERING Wie als vluchteling aan komt in Nederland, komt eerst in het asielzoekerscentrum terecht. Daarna wordt degene na goedkeuring als statushouder in een gemeente geplaatst. Buitink: ,,Vanaf dat moment gaat de gemeente een rol spelen. Zij zorgen ervoor dat er huisvesting komt, iets wat vaak via Vluchtelingenwerk wordt geregeld. Daarnaast speelt het regelen van sociale zaken als verzekeringen een rol en daarna word je als statushouder geacht een inburgeringscursus gaan doen.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Maranke Pater

 

Copyright © 2021 alle rechten voorbehouden - Nijkerkerveen.org | Creatie & realisatie Reclamestal