Beste lezers: het is een enorme eer dat ik, Maranke Pater, als correspondente vanaf deze plek u mag toespreken. En mag verhalen over tientallen jaren lokale en regionale journalistiek, die ik vanaf dit moment achter mij laat. 

De Koninklijke BDU was voor mij in 2002 de plek waar ik mijn eerste stage liep bij de Barneveldse Krant. Later werkte ik als freelancer in een bureauredacteurfunctie waarin ik samenwerkte met iconen van de Stad Nijkerk zoals Margreet Hendriks en Henk Brinkman. Lokale journalistiek is als een warme jas, alles wat je schrijft heeft impact op de lezer, omdat het over zijn of haar woonplaats of andere inwoners gaat.

BIJGEBLEVEN Natuurlijk hoor ik u als lezer nu denken: welke verhalen blijft een lokale journalist het meeste bij? Ik vond het mooiste om aan de voet te staan van nieuwe initiatieven, zoals het Glazen Huys dat later het Glazen Thuis werd. Enthousiast werd ik ook van gedreven Nijkerkers, zoals Marcelle Warringa, Monique van Rooijen en Mathilde Dusol, die meerdere evenementen hebben georganiseerd vanuit serviceclubs als de Lions en de Rotary. Interviews met ondernemers die meer doen dan ondernemen alleen, zoals Dennis en Corin van den Hoogen die Nijkerk op de kaart wisten te zetten. Gesprekken met kunstenaars als Harm Visser, Jan Carel Koster en Linda Verkaaik over hun creaties. Bijzonder vond ik de vorming van de Kunst- en Poëzieroute die dankzij oud-stadsdichter Bert Jurling ontstond. Ik mis Hoevelaker Jan Hofman, voormalig directeur van Accent Nijkerk nog steeds in het plaatselijke nieuws. Hij zette het onderwijs voor leerlingen in het praktijkonderwijs lokaal en regionaal op de kaart.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Arjen Gerritsma