In Museum Nijkerk is t/m 27 juli de expositie ‘Van de hoed en de rand’ te zien, over historische en hedendaagse hoofddeksels en over de rol van vrouwen in de geschiedenis. Donderdagavond 11 juli, 19.30 uur, vertelt Jan Tijssen verhalen over Sterke vrouwen. In veel verhalen komen sterke vrouwen voor. Vrouwen die het leven geven, vrouwen die rechten voor vrouwen op de kaart zetten. 

 Zo heeft Aletta Jacobs in Nederland, maar ook internationaal, veel betekent voor het verbeteren van de positie van de vrouw. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de vrouw algemeen kiesrecht heeft gekregen, mede door de inspanningen van Aletta Jacobs. Over haar gaat een verhaal.

In een ander, native verhaal uit Noord-Amerika, geeft de vrouw het leven door, door zichzelf op te offeren. Zo ontstaat moeder aarde. Het is het verhaal van de maismoeder. 

En een chinees sprookje vertelt over het meisje Kuan Yin dat wegloopt van huis om in een klooster te gaan wonen. Haar vader is woedend en wil haar terughalen omdat hij haar wil uithuwelijken tegen een grote bruidsschat. Lukt hem dat of houdt het meisje stand? Het is het verhaal van de godin van de genade.

De lezing 11 juli begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Adres: Venestraat 16, Nijkerk. Toegang: € 5,– p.p. inclusief koffie of thee. Kaartjes zijn te koop bij de balie van het museum of te reserveren via info@museumnijkerk.nl (maximaal 35 plaatsen).