,De laatste kilometer zat ik in een ‘flow’. Ik hoorde niets en keek niet achterom. Ik dacht alleen aan mijn techniek. Ik heb alles gegeven en wilde alleen maar door stampen.” Even later passeerde ze als eerste de streep. Voor altijd en eeuwig staat haar naam op het bord bij de Weissensee. Laura van Ramshorst. Winnares van de Alternatieve Elfstedentocht 2020.

Huilend als een kind kwam de 25-jarige marathonschaatster over de streep en vond de armen van vader Henri en moeder Wilma. De tranen waren oprecht. De vreugde was intens. ,,Ik denk dat het de ontlading was van een lange periode,” zegt Laura van Ramshorst amper een week na haar triomf in Oostenrijk. De winst in de schaatsklassieker over 200 kilometer heeft veel losgemaakt. ,,Alles kwam eruit. Mijn blessures, de vraag of ik ooit nog een wedstrijd zou winnen en natuurlijk het hele proces met Martin.”

Van Ramshorst refereert daarmee aan het ernstige schaatsongeluk van haar vriend Martin van de Pol. De 28-jarige Van Ramshorst – opgegroeid in Nijkerk – raakte in 2014 ernstig gewond en moest de schaatsen aan de wilgen hangen. Inmiddels heeft Martin een carrière als wielrenner en maakt hij een grote kans op deelname aan Paralympische Spelen in Tokio, later dit jaar. ,,We hebben veel meegemaakt. Maar deze overwinning maakt zoveel goed. Ik ben er verschrikkelijk blij mee.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl