De echtgenote van John van den Bogert, Karin, kreeg zes jaar geleden een hersenbloeding. Omdat ze in het revalidatiecentrum en verpleeghuis niet opknapte en zelfs achteruit ging, besloot Van den Bogert haar zelf te begeleiden, met hulp van bevriende fysiotherapeuten en familie. Die aanpak werkte zó goed dat Van den Bogert startte met Stichting ZorgFactor. Inmiddels kunnen daar niet alleen mensen die herstellen van een hersenbloeding terecht, maar ook andere doelgroepen.

,,Als je 55 bent, word je in Nederland gewoon geholpen. Maar ben je 56 jaar of ouder, dan helpen verzekeraars niet meer met revalidatie en word je naar een verpleeghuis gestuurd”, vertelt Van den Bogert over die eerste slopende periode. Zijn vrouw kreeg een hersenbloeding toen ze de tuintafel afveegde. Een enorme hoofdpijn maakte zich van haar meester en zorgde ervoor dat ze kruipend naar haar bed ging om daar even bij te komen. ,,Ze was al heel snel niet meer bij bewustzijn, staarde naar het plafond en reageerde niet op prikkels. Toen wist ik dat het foute boel was en heb ik 112 gebeld. Met behulp van de telefoniste heb ik haar in een stabiele zijligging gelegd en in afwachting van drie ambulances met drie artsen en drie verpleegkundigen hebben we haar na 45 minuten stabiel gekregen. In het UMC Utrecht overleed ze, waarna ze met reanimatie teruggebracht werd.”

De dagen die volgden waren kritiek, maar Karin herstelde dankzij een operatie.  ,,Er was eigenlijk geen hoop meer volgens de neurochirurg en ieder uur was er weer een van een heel klein beetje hoop. Volgens hem werd de eerste uren, dagen, week, weken, maand, maanden en jaren, dus naargelang de tijd verstreek, de kans steeds groter dat ze het zou overleven, maar in welke vorm was niet in te schatten.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl