De eerste stappen op het veld zette Jan Niebeek bij korfbalvereniging Sparta Nijkerk. Een uiterst succesvolle carrière volgde, eerst als speler en daarna als coach. Half januari maakte de KNKV bekend dat de in Nijkerk opgegroeide Niebeek in december 2020 bondscoach wordt van TeamNL Korfbal. ,,Het is een prachtige uitdaging om deze functie te mogen vervullen in de sport die me heel veel heeft gebracht.”

Toen Jan Niebeek ruim vijfendertig jaar geleden bij kv Sparta Nijkerk begon, werd meteen al duidelijk dat dit zijn sport was. ,,Eigenlijk is dat altijd zo geweest, die passie voor de korfbalsport. In mijn tienerjaren was ik niet de meest makkelijke jongen en ik denk zelfs dat ik door deze passie toch goed terecht ben gekomen. Dat heeft er wel eens anders uit gezien.” Tot zijn twintigste doorliep hij de jeugdteams en speelde hij drie seizoenen in het oranje-wit van de Nijkerkse hoofdmacht. ,,Ik wilde op een hoger niveau spelen en kwam bij Dalto in Driebergen. En eigenlijk ben ik bij Sparta Nijkerk al begonnen met trainingen geven aan jongere jeugdteams. Op mijn vijfentwintigste behaalde ik mijn hoogste trainersdiploma, maar toen speelde ik zelf natuurlijk nog.” De mooiste jaren als speler kende Jan Niebeek bij het Amsterdamse Blauw-Wit. ,,In totaal heb ik daar acht seizoenen gespeeld, totdat ik op 36-jarige leeftijd stopte…

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto Marco Spelten