Het Hoevelaker heen-en-weertje is weer terug in het linker rijtje, waaruit het vorige week door Terschuurse Boys werd gestoten. Door een eigen overwinning in Teuge en een gelijkspel van Terschuur tegen Advendo wipt Hoevelaken weer over de buren heen, met wie ze aankomende maandag gezamenlijk zijn te zien in een aflevering van Voetbal Inside, waarin aandacht besteed wordt aan de positieve derbysfeer.

De wedstrijd tegen Teuge leek voor Hoevelaken even het verhaal te worden van de ezel en de steen. Na een gelijke ruststand kwam Hoevelaken in het tweede bedrijf direct weer op achtertstand. Verschalkte Terschuurse Boys vorige week al na dertig seconden de Hoevelakense sluitpost, Teuge deed er precies 35 seconden langer over om te profiteren van een onoverzichtelijke en chaotische situatie, waarin de bal ineens in het Hoevelakense doel lag.

Het verschil met de week daarvoor was, dat er in de eerste helft nu wel treffers vielen te noteren. Teuge opende de score al in de zevende minuut na een soort van scrimmage, waarin Teuge het zitvoetbalduel won met een bal over de doellijn. Hoevelaken liep direct achter de feiten aan en die feiten waren niet eenvoudig. Teuge heeft twee snelle en behendige spitsen, die eigenlijk het hele elftal dragen en met hun souplesse had Hoevelaken het knap lastig. Verdedigend moesten alle zeilen worden bijgezet, omdat in defensief opzicht vrijwel nooit een bal op een tegenstander kon worden veroverd. Hoevelaken moest het in de eerste doorgang dan ook vooral hebben van de ‘beste verdediging’, namelijk de aanval. In aanvallend opzicht viel voor Hoevelaken het nodige te halen en dat leidde na een kwartier spelen tot een schitterende gelijkmaker, waarbij alle aanvallers waren betrokken. Spits Joeri van den Hoeven stuurde flankaanvaller Edwin Duijst via de rechterkant weg, die weg sprintte van zijn tegenstander en de bal loepzuiver voorgaf op linkerspits Patrick Kloppenburg. Vanaf een meter of twaalf nam hij de bal met de binnenkant van de voet in één keer op de schoen en zorgde met deze technisch niet eenvoudige, maar wel simpel ogende actie voor de bevrijdende gelijkmaker.

Rond het halve uur kreeg Hoevelaken in vier minuten tijd tweemaal de gelegenheid, om op 1-2 te komen. Bij de eerste mogelijkheid kreeg Patrick Kloppenburg de bal onverwacht en een beetje gelukkig voor de voeten, maar strandde hij oog in oog met de sluitpost, die de bal via zijn lichaam zag overgaan. Vier minuten later was er opnieuw een aanval met alle aanvallers, waarbij Joeri van den Hoeven Patrick Kloppenburg wist te bereiken, die de bal weer kaatste naar zijn aangever. Met een fraaie voorzet wist Joeri van den Hoeven Edwin Duijst te bereiken, maar vanaf dezelfde positie als waarvan Patrick Kloppenburg voor de gelijkmaker zorgde, daar schoot Edwin Duijst de bal over het doel.

Vijf minuten later kwam het gevaar van de andere kant. Teuge kreeg een vrije trap te nemen op zo’n twintig meter van het doel, maar gelukkig voor Hoevelaken spatte de bal op de paal uiteen.

Snelle goal

Direct na de hervatting kreeg Hoevelaken te maken met het verhaal van de ezel en de steen. Blijkbaar heeft de snelle (en beslissende) tegentreffer in Terschuur onvoldoende indruk gemaakt om een vroege schade in Teuge te voorkomen. Na 65 seconden kon Sjoerd Kloppenburg al weer de gang naar het net maken en moest Hoevelaken, opnieuw in de achtervolging. Hoevelaken deed dat, vooral in de slotfase, beter dan vorige week en in de eerste helft, maar kwam nog wel goed weg toen een fabelachtige actie, de mooiste van de wedstrijd, leidde tot een poeier op de paal naast Sjoerd Kloppenburg. De dwingende ogen en oppeppende stem van hoofdtrainer Harry Oussoren droegen daar degelijk toe bij. Net als het inbrengen van Coen Bos, die goed inviel en voor het nodige Hoevelakense gevaar zorgde. Hoevelaken leek het laatste kwartier met meer bezieling en overtuiging te voetballen, beter druk op de bal te zetten en dusdanig de tegenstander op te jagen, dat een resultaat in de lucht hing. De 2-2 kwam na 75 minuten spelen dan ook op het bord met een treffer, die nauwelijks valt te beschrijven. De kopbal van Patrick Kloppenburg werd in ieder geval nog gepareerd en toen de defensie van Teuge de bal probeerde weg te werken gooide genoemde aanvaller er een slidinkje uit, waardoor de bal via de been in het doel caramboleerde.

Kort voor het verstrijken van de officiële speeltijd werd Patrick Kloppenburg vervangen voor junioor Siem Kooistra, maar niet voordat hij zijn bijdrage had geleverd aan de derde Hoevelakense treffer. Met een fraaie pass op rechts wist de linkspoot met zijn laatste handeling invaller Coen Bos te bereiken, die vanuit de draai uithaalde en de bal in de korte hoek zag verdwijnen. “Ik hoop dat het genoeg is”, zei Patrick bij het verlaten van het veld. Uiteindelijk bleek het genoeg. Sterker nog, daar waar Teuge nog hard z’n best deed om een resultaat uit de wacht te slepen, daar profiteerde Coen Bos van de ruimte bij de gastheren achterin. Met zijn korte pootje liet hij zijn tegenstander de hielen zien, passeerde de doelman, waarbij hij nadrukkelijk werd gehinderd en zag hij de bal nog voor de lijn worden verdedigd. De nadrukkelijk aanwezige scheidsrechter, waarvan in ieder geval kon worden gezegd dat hij consequent floot (al was lang niet ieder fluitsignaal nodig, maar die waren waarschijnlijk nodig om hem toch het spel te kunnen laten volgen) gaf Hoevelaken alsnog een vrije trap vanwege het hinderen van de aanvaller Coen Bos.  Dat leidde tot wat tumult, met een dubbele gele kaart voor de sluitpost van Teuge. Joeri van den Hoeven had de bal al in zijn handen om de strafschop te verzilveren, maar uiteindelijk werd de bal op de rand van het strafschopgebied gelegd en moest de fatale trap van vijf meter verder worden genomen. Het effect was hetzelfde, want de lange stand-in voor de verwijderde doelman had op de zuivere inzet geen enkele kans.

Negen minuten extra tijd kreeg de wedstrijd nog, maar daarin viel noch de 2-5, noch de 3-4, wat in beide gevallen mogelijk zou zijn geweest.

Opstelling: Sjoerd Kloppenburg; Quinten van Vliet, Ludo Horst, Ewoud van de Brug, Pascal de Jong; Jordi Vonder, Robin Elverding, Jeffrey Huisman (69. Coen Bos); Edwin Duijst, Joeri van den Hoeven, Patrick Kloppenburg (87. Siem Kooistra).

Scoreverloop:  7. Laurens Pas, 15 Patrick Kloppenburg; 47. Marco Bouwmeester 2-1, 75. Patrick Kloppenburg, 85. Coen Bos, 90. Joeri van den Hoeven 2-4.

Verslag en Foto: Robert Kreuning