Het mooiste jaar in de biljartcarrière van Therese Klompenhouwer is op 1 januari 2020 overgegaan in een jaar vol nieuwe uitdagingen. De 37-jarige Nederlandse speelster, houdster van alle titels, kijkt vooruit naar het Europees kampioenschap van 11-13 februari in Antalya, Turkije. Voor het eerste jaar geniet ze van een fulltime profstatus, zijn er geen zorgen over werk, te veel reizen of gebrek aan trainingen. De kampioene is in supervorm, zo laat ze al weken zien in competities. ,,Zoals ik nu speel, ben ik niet te verslaan op het EK”, klinkt het heldhaftiger dan ooit.

De Europese titel, de achtste in acht keer meedoen, is de eerste grote missie voor 2020. Therese Klompenhouwer blijft 12 dagen in Turkije: ,,Ik blijf daar tijdens het Europees kampioenschap voor nationale mannenteams en speel daarna weer mee in de World Cup van 17-23 februari. Ik ga alleen om te biljarten, voor relaxen is geen tijd. Ik ben geen type om aan het strand te gaan liggen, veel liever biljarten kijken.”
De flow van de laatste weken, met voortdurend gemiddeldes boven de één en rond de 1.500, geven haar een maximaal vertrouwen. Therese (4 keer wereldkampioen, 7 keer Europees kampioen, 12 keer Nederlands kampioen): ,,Het is ook zo’n mooi jaar geweest: alle titels, wereldtitel, Europese titel, Nederlandse titel, uitgenodigd in Lausanne met de wereldtop, om de Survival Masters te spelen. En buitenom het sportieve, ben ik ook nog geridderd. Ja, veruit het mooiste jaar uit mijn carrière.”

De progressie in haar ontwikkeling kon niet uitblijven. ,,Ik voel aan mezelf dat ik steeds beter ga spelen, veel constanter met meer uitschieters. Het lukt me steeds vaker om spelers van naam te verslaan, zoals in een World Cup de Koreaan Choong-Bok Lee en een sterke Vietnamees, waardoor ik heel dicht tegen het hoofdtoernooi zat. Daar wil ik langzamerhand naartoe groeien door sterke tegenstanders te ontmoeten.”

,,Ik heb nu alles wat ik wil: een matchtafel thuis, ik geef zelf wat training aan jonge talenten, ik krijg zes uur per maand bondstraining van Raimond Burgman en kan zelf trainen zo veel als ik wil. De focus ligt op hogere series maken, op positie spelen. Dan ga je vanzelf hogere gemiddeldes spelen. En het is in meer opzichten een geweldig jaar geweest. Ik ben één sponsor kwijtgeraakt, maar heb er drie mooie sponsors voor teruggekregen.’

Therese Klompenhouwer beseft natuurlijk dat de meeste topspeelsters bij de dames uit Japan en Korea komen en dus niet op haar pad komen op het EK. ,,Ik zie dat er elk jaar meer en betere speelsters komen vanuit Azië en dat de huidige top zich nog verbetert. Daar is concurrentie zat dus. Maar ik weet zeker dat ik op het WK op mijn sterkst ben en dat ik ze met mijn routine en vechtlust nog allemaal kan verslaan.”

De 24 deelnemers aan het Europees kampioenschap dames (Céline Jacques ontbreekt):

Therese Klompenhouwer (Nl), titelhoudster
Gülsen Degener (Tr)
Irena Hambalkova (Cz)
Steffi Daske (Dl)
Marianne Mortensen (Den)
Danielle le Bruyn (Bel)
Christine Morel (Fr)
Estela Cardoso (Sp)
Ingrid Englbrecht (Oos)
Yenny Bajtner (Zwe)
Angeliki Savvini Skolarikau (Gr)
Karina Jetten (Nl)
Aysegul Fendi (Tr)
Charlotte Sörensen (Den)
Jaimie Buelens (Bel)
Ana Juarez (Sp)
Monika Steinberger (Oos)
Daisy Werdekker (Nl)
Guzin Mujde Karakasli (Tr)
Helga Mitterböck (Oos)
Joke Martijn (Nl)
Arzu Gök (Tr)
Monique Wilkowski (Nl)
Selma Sahin (Tr)

Foto Ton Smilde