Als het aan de VVD- en CDA-fractie in de Gelderse Staten ligt, wordt ook op de Valleilijn tussen Ede-Wageningen, Barneveld en Amersfoort streng gecontroleerd op het ‘boerkaverbod’. Dit blijkt uit schriftelijke vragen die de statenleden Hans van Ark (CDA) en Mark Smits (VVD) stellen aan Gedeputeerde Staten.

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding, zoals een integraalhelm, bivakmuts, nikab of boerka, is sinds 1 augustus verboden en strafbaar in openbare gebouwen. De statenleden willen dat dit verbod stipt wordt gehandhaafd in de Gelderse treinen, bussen en trams, waaronder dus de Valleilijn. ,,In de voertuigen in het openbaar vervoer bevindt men zich in een afgesloten ruimte, waardoor men de ander niet gemakkelijk kan ontwijken”, stellen de statenleden. ,,Het dragen van gezichtsbedekkende kleding bemoeilijkt de vaststelling van de intenties en identiteit van de drager, waardoor medereizigers zich onveilig kunnen voelen.”

SANCTIES

De statenleden vragen GS of zij de aan de vervoerders in Gelderland, in het geval van de Valleilijn aan Connexxion, de eis willen overbrengen dat zij per 1 augustus geen personen met gezichtsbedekkende kleding moeten toelaten. Verder vragen zij de vervoerders expliciet te wijzen op eerder overeengekomen bepalingen in contracten die zijn afgesloten voor het openbaar vervoer. Als voorbeeld noemen Van Ark en Smits een artikel uit de zogeheten ‘algemene voorwaarden stads- en streekvervoer 2015’, waarin is bepaald dat de vervoerder een reiziger elk moment uit de trein kan zetten en van het station of wachtgelegenheid mag verwijderen als die aanwijzingen van de vervoerder niet opvolgt. Ook vragen de statenleden welke ‘sancties en consequenties’ GS aan vervoerders kunnen opleggen als die zich niet houden aan deze afspraken. En als laatste willen zij weten hoe er wordt omgegaan met mensen met boerka’s die zich in overheidsgebouwen als het provinciehuis bevinden.

Lees de rest van het artikel in de krant of op Stadnijkerk.nl