Voor het derde opeenvolgende jaar organiseert het Oranje Comité Nijkerkerveen van 12 april t/m 21 mei een kleine expositie over gebeurtenissen of personen over de Tweede Wereldoorlog in dorpshuis het Veense hart. Dit jaar is het onderwerp de evacuatie van Nijkerkerveen in mei 1940.

Vanaf 1938 wordt er in Europa dreigende oorlogstaal uitgesproken. Een oorlog tussen Duitsland en de geallieerden lijkt steeds dichterbij te komen.  De Nederlandse regering voert een strikt beleid van neutraliteit. Toch wordt een Duitse inval niet onmogelijk geacht. In de maanden vóór de oorlog wordt een plan gemaakt om een eventuele Duitse opmars te belemmeren door onder andere de Grebbelinie te verdedigen. Nijkerk, gelegen aan de belangrijke route naar het westen van het land,  is onderdeel van dit plan.  Nadat Duitsland op 1 september 1939 Polen is binnengevallen, wordt het steeds spannender of Nederland haar neutraliteit zal kunnen behouden. Burgermeesters langs de Grebbelinie zijn dan vanaf september 1939 aan het werk om een evacuatie voor te bereiden. In april 1940 bezetten de Duitsers Denemarken en Noorwegen.

In het Stadhuis van Nijkerk wordt vanwege de toenemende dreiging een permanente wachtpost ingesteld, die moet waken over de telefoon. In de vroege morgen van vrijdag 10 mei 1940  valt Duitsland Nederland aan. De gemeente Nijkerk moet in haar geheel worden geëvacueerd en de bevolking wordt tijdelijk naar Harderwijk en Putten gebracht. In totaal worden er in mei 1940 ruim 10.000 mensen en 11.500 stuks vee geëvacueerd. De bevolking van Nijkerkerveen, zo’n 1800 inwoners en het  bijbehorende vee worden naar Putten geëvacueerd. Na de geslaagde evacuatie wordt Nijkerk beschoten om schootsveld te creëren en daardoor de opmars van het Duitse leger te vertragen. Een kleine week later is de oorlog, na het bombardement op Rotterdam, afgelopen en kunnen de mensen weer terug naar hun eigen huizen. In deze tentoonstelling wordt  middels verhalen, foto’s, geluidsfragmenten en officiële documenten getracht dit stukje Veense historie weer tot leven te brengen.