Op maandag 22 april staat het stoomgemaal Hertog Reijnout en het bezoekerscentrum Arkemheen in het teken van eieren: de Tweede Paaseimaaldag. Het stoomgemaal is weer voor de eerste keer in het seizoen onder stoom en overal zijn eieren.

Een kijkje bij het stoomgemaal in bedrijf biedt een unieke aanblik op Europa’s enige werkende gemaal met buitenschepraderen. De machinist, stoker en andere vrijwilligers die het oude stoomgemaal (1883) draaiende houden, vertellen de bezoekers graag over de geschiedenis en werking ervan. Stoom is nog steeds in.

Bij mooi weer vaart Jans stoombootje de Wiel op en neer. Een echte belevenis.

In het bezoekerscentrum zijn er speciale gratis activiteiten in verband met het Paasfeest. Het thema is: Een ei hoort erbij! Van welke vogel is dit ei? Doe de Eiquiz en/of de speurtocht naar verstopte eieren. Men kan eieren verven, kipjes vouwen en er wordt geschminkt in de paassfeer (vanaf 13 uur).

Wie weet wordt het wereldrecordpaaseieren verven wel verbroken?

In de polder Arkemheen zijn de grutto, kievit, scholekster, tureluur en ander vogels ook druk met eieren bezig.  

Op de zolder zijn werken te bezichtigen van deelnemers van Boogh in Amersfoort; een plek waar mensen met een niet aangeboren afwijking een dagbesteding hebben.

‘VEERkracht

Tijdens de maaldag is de toegangsprijs 4,00 euro voor volwassenen en 2,00 euro

voor kinderen. 

Tussen 11-16 uur is het stoomgemaal Arkemheen open.

Het stoomgemaal Arkemheen is te vinden 

aan de Zeedijk 6 aan het Nijkerkernauw, tussen Nijkerk en Spakenburg. Via het

nieuwe fietspad op de dijk tussen fietsknooppunt 51 en 52.

Alvast voor in de agenda:

         Van nu tot eind oktober drie verschillende exposities op de zolder van het bezoekerscentrum, waaronder van 21 mei tot 21 juli ‘Vrijwilliger in Beeld’. Wie zijn al de mensen die zorgen dat het stoomgemaal draait? 

  • Vogelweek van 11-19 mei met speciale vogelactiviteiten voor 55+-ers. Aanmelding en meer info via www.vogelweek.nl
  • Op woensdag 22 mei kunnen kinderen op weidevogelvogelkraambezoek inclusief beschuit met muisjes 
  • Hemelvaartsdag 30 mei. Kom stoom afblazen terwijl kinderen een stoomdiploma kunnen halen of het mooie landschap kunnen schilderen
  • 10 augustus de 33ste Ministoomdag. Een dag vol met stoom van kleine stoommachientjes tot een stoomboot. Het gezelligste stoomfestijn van Nederland.
  • 14 september Monumentendag met een oude ambachtenmarkt. Het thema dit jaar Plekken van Plezier. Het stoomgemaal is zo’n  plezierige plek.
  • Voor alle maaldagen en meer activiteiten, kijk op www.stoomgemaal-arkemheen.nl