Jaap van Gelder (69 jaar) is een fervente wandelaar. Hij heeft onlangs meegedaan met de Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen en totaal tachtig kilometer gelopen. Momenteel is hij volop aan het trainen, want hij is ingeloot voor de Vierdaagse in Nijmegen.

Belinda van der Horst – De Stad Nijkerk

“Ik denk dat ik bijna alle Veluwe Wandeltochten heb gelopen. Als kind liep ik al mee, samen met mijn vader. Ik had last van migraine en ben op doktersadvies gaan lopen. Op de Poppeschool aan de Spoorstraat oefenden we in gelijk lopen”, vertelt hij. Er werd toen klassikaal in het gelid gelopen.

Bonte Koe

“De eerste wandeltocht ging van start bij hotel De Bonte Koe aan het Plein. Tijdens de tweede wandeltocht kreeg je een lintje waar je de medaille van de eerste tocht op kon spelden”, weet hij zich nog te herinneren. Later vond de start en finish plaats bij chocoladefabriek TOC aan de Westkadijk, vervolgens bij Tankbouw Rootselaar aan de Nijverheidsstraat en tegenwoordig bij Voetbalvereniging Sparta Nijkerk aan de Nachtegaalsteeg.

Muziekkorps

“Vroeger werd op de donderdag voor de Veluwe Wandeltocht door lopers het wandelvuur vanuit Wageningen naar Nijkerk gebracht”, vertelt Van Gelder. Hij is bijna zijn hele leven aan muziekkorpsen verbonden, waarvan zevenentwintig jaar bij Muziekvereniging St. Caecilia in Hoogland. “Met het muziekkorps liepen we vroeger de hele tocht mee, tegenwoordig worden de korpsen op de diverse plekken ingevoegd. Vroeger mocht het defilerende korps op het Plein spelen totdat alle korpsen gepasseerd waren.”

De start en finish van de Veluwe Wandeltocht vinden plaats bij Voetbalvereniging Sparta Nijkerk aan de Nachtegaalsteeg 1. Er zijn weer nieuwe parkoersen uitgezet waarvan de afstanden als volgt zijn: 40-, 30-, 20-, 15-, 10- en 5 km.Burgemeester Renkema geeft traditiegetrouw om 14.45 uur het startschot voor de 5 km.

Medaille

Vanaf circa 14.00 uur worden de eerste wandelaars in het centrum verwacht, de grootste groepen vanaf 14.45 uur. Op het Plein is de hele middag muziek. De finish en medaille-uitreiking vinden plaats tussen 15.30 – 17.30 uur bij Sparta Nijkerk. Welke afbeelding er dit jaar op de medaille staat is uiteraard nog geheim. Alle medailles van de Veluwe Wandeltocht zijn te bezichtigen in Museum Nijkerk aan de Venestraat 16.

Informatie Veluwe Wandeltocht : www.veluwewandeltocht.nl of e-mail: info@veluwewandeltocht.nl

Tel. 033-2452712(VVV Nijkerk, locatie Boekhandel Roodbeen)

Lees de rest van het artikel in de krant of op Stadnijkerk.nl
Foto Arjen Gerritsma – Graphic Sound