Heb je onlangs de sprong in het diepe gewaagd en je ingeschreven als zzp’er? Tof! Er zijn steeds meer Nederlanders die de voordelen van het ondernemerschap inzien en zich inschrijven als zzp’er. Inmiddels telt ons land er al meer dan 1,2 miljoen! Ondernemen is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Zo stel je je als ondernemer bloot aan serieuze risico’s. Een van die risico’s is bedrijfsaansprakelijkheid. Dit kan serieuze kosten met zich meebrengen voor je bedrijf. Het is dus verstandig om je hiervoor te verzekeren. In dit artikel lees je hoe het zit.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?
Laten we beginnen met een klein stukje uitleg. Want wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nu precies? Eigenlijk precies wat de naam zegt: een verzekering tegen bedrijfsaansprakelijkheid. Stel dat je tijdens het werk schade aanricht aan anderen of aan de spullen van anderen. Je laat bijvoorbeeld een dure camera van een klant vallen terwijl je een fotografieopdracht voor hem of haar uitvoert. Als je aansprakelijk gesteld wordt voor de schade, dan moet je waarschijnlijk een schadevergoeding betalen aan de klant. Met een AVB kun je terecht bij je verzekeraar. De schade wordt dan voor je vergoed, zodat je hier niet zelf voor hoeft op te draaien.

Waarom is deze verzekering juist als zzp’er belangrijk?
Camera’s kunnen natuurlijk best duur zijn, maar als het gaat om bijvoorbeeld letselschade, dan kan het bedrag van een schadeclaim nog veel verder oplopen. Het kan zijn dat je een hele grote financiële buffer hebt opgebouwd, maar zeker als je nog niet zo lang bezig bent, is de kans klein dat je zulke grote bedragen kunt missen als zzp’er. Grote bedrijven hebben voor dit soort zaken soms reserves op de balans staan, maar als zzp’er is dat vrij ongebruikelijk. Om je eigen toekomst en de toekomst van je bedrijf een stukje zekerder te maken, is het dus verstandig om een AVB verzekering zzp af te sluiten. Mocht je bedrijf in de toekomst aansprakelijk gesteld worden, dan helpt de verzekeringsmaatschappij je.

Hoeveel kost het?
Eigenlijk is het niet mogelijk voor ons om op voorhand te zeggen hoeveel je kwijt zult zijn aan een AVB. De hoogte van de premie is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Een van die factoren is de branche waarin je actief bent met je bedrijf. Je kunt je voorstellen dat een zzp pottenbakker een andere premie voor zijn AVB zal betalen dan een zzp’er in de zorg. Als je precies wilt weten hoeveel je kwijt zult zijn aan je verzekering, dan kun je het beste een offerte aanvragen bij een verzekeringsmaatschappij.