De Eshof, een PKN-gemeente in Hoevelaken, heeft twee jaar geleden de uitgangspunten van de ‘Groene kerk’ tot haar beleid gemaakt. Er is een ‘Werkgroep Duurzame Eshof’ ingesteld. Inmiddels prijkt het bijbehorende schildje op de gevel.

Na het aanbrengen van zonnepanelen, het opnieuw inregelen van de verwarming, dubbele beglazing en veel meer kleine maar duurzame maatregelen is nu door een groep gemeenteleden het initiatief genomen op duurzame wijze een bloemen- en moestuin op te zetten. Dit wordt ondersteund door de Eshofgemeente. De eerste oogstresultaten zijn veelbelovend.

Uitgangspunten Eshoftuin

Het doel is in de praktijk laten zien dat we -ook in de kerk- dingen anders, duurzamer kunnen doen. Zo kunnen we mensen in de kerk en daarbuiten inspireren meer na te denken over hun bijdrage aan een leefbare wereld, ook voor hun nageslacht. De groep wil hun ervaringen delen met de leden van de Eshofgemeente en andere geïnteresseerden. Een duurzame, natuurlijke, biologische manier van werken staat voorop. Er is een locatie gevonden aan de Veenwal t.o. nr. 5. De tuin is gelegen aan het begin van het moestuincomplex en herkenbaar aan het onlangs geplaatste bord. Verderop in het complex is een tweede stuk grond met daarop o.a. een kruidentuin.

Het plan is regelmatig belangstellenden (ook kinderen) uitnodigen om mee te werken zodat ook anderen van de tuin kunnen genieten en kennismaken met verantwoord tuinieren. We zien de tuin ook als ontmoetingsplek voor mensen uit De Eshof en daarbuiten. De oogst van de tuin willen we allereerst delen met alle mensen uit de Eshofgemeente die in de tuin meewerken, maar ook delen met anderen, om ook hen op die manier te betrekken bij het doel van de tuin.

De groep wil ‘al werkende weg’ ontdekken wat de grootste bijdrage aan het laten groeien van het besef tot duurzaamheid kan zijn. Iedere keer zal de groep laten weten hoe het gaat, hoe alle dilemma’s van duurzaamheid in de praktijk worden afgewogen, ook die van het uitdelen van de oogst!