Zaterdag 23 maart zal de boeken ingaan als de dag waarop Hoevelaken haar spierballen liet zien aan het sympathieke Nijkerk. Na een sportieve en hoogstaande wedstrijd kon Surf de winst met 3-1 incasseren. Dit artikel is geschreven met een Surf-bril op het hoofd van de verslaggever, dus enigszins Hoevelakens gekleurd, wat natuurlijk niks afdoet aan het sportieve spel van NVC.

Coach Nijenbrinks beschikte over een topfitte selectie dus het was nog lastig besluiten wie er in de voorste linies mochten staan. In al zijn wijsheid koos hij voor Rianne van den Oord, Saffira van den Berg, Mijke Hekman, Ilse Hemstra, Mandy Pol en Sandra van Ginkel. De spanning van de Derby zat er goed in, maar het was duidelijk dat NVC een stuk beter met deze inmense druk om wist te gaan. Surf speelde matig en grossierde in persoonlijke fouten. Nijenbrinks probeerde nog wat herstelwerkzaamheden te verrichten door Quinty Hoksbergen en Elise van den Hoorn te wisselen, maar het was al te laat, NVC sloeg toe met 20-25.

De furieuze Nijenbrinks gaf het basis-zestal van de eerste set nog 1 kans om de boel recht te zetten, of anders…. Dat leek in eerste instantie een te grote opgave. Wederom klunzige rallies en veel onnodige service-fouten leidden tot een veel te spannend puntenverloop. Maar als door een toverstraal getroffen, sloop er langzaam een zekere mate van focus in het Hoevelakense bloed. Lange rallies, waarin knap verdedigd werd door NVC, werden steeds meer gewonnen door Surf en de foutjes verdwenen naar de achtergrond. Wat resteerde was een prachige set vol overtuiging dat met 25-20 naar Hoevelaken ging.

Het voordeel van de slappe eerste set was wel dat Surf heel erg  veel energie over had. Daarnaast werd Van den Hoorn nu definitief op de spelverdelerspositie geplaatst. Zij wist Pol op maat te bedienen en deze atletische springveer scoorde balletje na balletje via de handjes van NVC. NVC leek wat concentratie kwijt te raken, ondanks de opzwepende motiverende woorden van de coach en het gejuich van het NVC publiek. Surf won met 25-17.

Met een 2-1 voorsprong en een traktatie van de jarige Van Ginkel in het vooruitzicht, zat Surf niet te wachten op een vijfde set. En Nijenbrinks ook niet. Dus sommeerde hij zijn pupillen om 150% te geven. Een zin die coaches vaak roepen, maar waarvan niemand eigenlijk weet wat je dan moet doen. Maar met name Ilse Hemstra luisterde hier braaf naar en peerde de ene na de andere bal met 150% meer geweld op de grond van NVC. NVC streed als tijgers en gaven het zeker niet op, maar hadden geen antwoord op het dominante spel van Surf. 25-17 voor Hoevelaken.

De grote winnaar van deze wedstrijd was toch wel het publiek, want ook NVC had haar supporters meegenomen. Wist je dat Surf op 16 april open meelooptrainingen organiseert voor iedereen die dat leuk vindt? Kijk op www.vvsurf.nl voor meer informatie.

Verslag en foto: Alexander Gijsen