Bron: De Stad Nijkerk – Foto: BDU Media
Twaalf dagen. Zo lang houden mensen hun goede voornemen gemiddeld vol. Ik heb dit ‘feitje’ dat ik op 1 januari van iemand hoorde niet gecheckt, maar ik kan me er iets bij voorstellen. Zo’n uitgestelde gedragsverandering – je neemt het je voor, maar begint nog niet gelijk – is gedoemd te mislukken. Geniet dus nog maar even van je “happy new me” en schrijf je in voor de Snertloop of zo, want na zaterdag komt je oude ik weer boven. Tenzij…

Tenzij je je goede voornemen publiek maakt en er ook nog meer gewicht aan geeft door er een ander, tweede doel aan te koppelen. Zoals Rob Veltink dat bijvoorbeeld doet en met hem steeds meer andere Nijkerkers: afvallen voor het goede doel (en voor jezelf natuurlijk). Op het moment van schrijven zijn er 14 deelnemers aan deze challenge. Hoeveel gewicht zij willen verliezen in de periode tot Pasen bepalen zij zelf, het goede doel waar zij geld voor willen verdienen ook. Om hen aan te moedigen in hun strijd tegen de kilo’s, kunnen mensen hen sponsoren per kilo of voor een vast bedrag.

Wie zich in stilte iets voorneemt, is ongetwijfeld teleurgesteld als dat niet lukt. Maar hang je met je goede voornemen pontificaal in de Jumbo dan staat er meer op het spel. En juist die zichtbaarheid vergroot volgens mij de kans van slagen. Falen betekent dan niet alleen meer teleurstelling, maar ook een beetje gezichtsverlies. Bovendien doe je wat je je voorneemt op deze manier niet alleen voor jezelf, maar óók voor het goede doel waarvoor je afvalt. Dikke kans dus dat deze 14 afvallers de zolang-lukt-het-termijn voor goede voornemens ruimschoots overtreffen. Wie hen steunen wil: dat kan met een post-it op hun scorekaart op het prikbord. Bij Robs winkel dus.

Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig of we dan in de supermarkt ook een extra stimulans gaan zien. Want laten we wel wezen: van een sportschool verwacht je zo’n afvalchallenge in januari, voor een grootgrutter is het iets minder vanzelfsprekend. De marketing-

strategieën van supermarkten zijn er doorgaans niet op gericht mensen minder te laten kopen. Ongezonde, maar aantrekkelijke snacks fluisteren je in de rij bij de kassa toe: koop mij, kom op, eentje kan toch wel?! Maar goed, wie zich voorneemt af te vallen moet elke verleiding kunnen weerstaan. En als je je goede voornemen bij binnenkomst zwart op wit op een prikbord ziet hangen, is dat misschien voldoende motivatie om ook tijdens de boodschappen bewust te kiezen wat je in je karretje legt. We gaan het zien.

Nelleke den Besten.