In haar laatste jaar als politicus namens het CDA, ruilt Cisca van Drie haar baan als gemeenteraadslid in voor de functie van beheerder van dorpshuis ’t Veense Hart in Nijkerkerveen. Na drie termijnen in de raad was ze toe aan een nieuwe uitdaging. ‘Ik vloog een meter omhoog van blijdschap toen ik hoorde dat ik de exploitatie mag verzorgen van het dorpshuis,’ aldus Cisca die al de nodige felicitaties in ontvangst mocht nemen, toen naar buiten kwam dat zij per 1 mei de nieuwe beheerder wordt.

Cisca van Drie treedt niet in dienst van de organisatie Bijzondere Gasten, waar haar voorganger onder viel, maar zal als ZZP’er worden ingehuurd door het bestuur van de stichting Dorpshuis Nijkerkerveen. Bijzondere Gasten trekt haar handen af van het horecadeel van ’t Veense Hart. Hoe is het contact tot stand gekomen? Cisca van Drie: ‘Ik ken Tom Wagensveld (voorzitter van de stichting Dorpshuis Nijkerkerveen) goed en we hadden al veel contact toen er vergaderingen liepen om het dorpshuis te realiseren. Op een gegeven moment kwam het bericht naar buiten dat Mieke van de Bunt stopte. Dat ging me heel erg aan het hart. Ik vond haar een supermens, een echte gastvrouw met een Veens gezicht. Dat is zo belangrijk, een Veens gezicht. Dan alleen – maar dat is mijn mening – kan dit opgezet worden. Het ging me echt aan het hart dat Mieke vertrok. Toen heb ik Tom gebeld of er al vervanging was. Die was er nog niet, mede door de coronamaatregelen. Ik zei tegen Tom: ‘Dit is mijn laatste jaar in de politiek en ik ben geen mens om helemaal thuis te zitten straks. Ik hou van mensen. Ik ben een beetje aan het oriënteren met wat er op mijn pad zou kunnen komen’. Ik zei: ‘Je mag mijn naam in je hoofd planten, maar ik wil niemand passeren. Als je iemand anders tegenkomt, dan vind ik dat alleen maar mooi dat er een Veender komt.’

Nadien kwam de vraag of Cisca er nog steeds interesse in had. ‘Ik vloog een meter omhoog van blijdschap. Het begon steeds meer vormen aan te nemen in mijn hoofd.  Het werd steeds serieuzer na het voeren van bijbehorende gesprekken.’ Het is niet bekend of het exact hetzelfde takenpakket wordt als Mieke. Cisca: ‘Om heel eerlijk te zijn: ik zit hier met een blanco hoofd. Ik wist niet eens exact het takenpakket van Mieke. Ik heb gezegd dat ik gastvrouw wil zijn. Dan pak je een stuk horeca, maar bij een exploitatie hoort natuurlijk ook de verhuur van zalen en het organiseren van activiteiten.’ Wat dat laatste betreft is ze razend enthousiast. ‘Laat de Veenders maar komen met ideeën. Ik wil ook partijen samenbrengen en reuring in de tent krijgen. Je zit bovendien met de school, kinderopvang en de bibliotheek in één gebouw en dan wil ik graag onderling overleg hebben om te kijken of je wat voor elkaar kunt betekenen. Alleen dan lukt het. Je moet het samen volbrengen.’

Cisca voelt zich al sinds de start van het dorpshuis helemaal thuis daar. De inrichting wordt door het vertrek van de Bijzondere Gasten uit het horecadeel wel ietsje anders, maar minstens zo gezellig. ‘Qua uitstraling verandert er weinig. Daar hoef je niet bang voor te zijn.’ Ze zal er ongetwijfeld haar eigen signatuur aan geven.

Foto en bron Kees van den Heuvel