Organist Arjan Breukhoven verzorgt het eerste orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Op dinsdag 25 juni speelt hij een programma met het thema ‘Bach & Friends’, naar aanleiding van zijn nieuwste CD. De muziek die klinkt is allemaal van Johann Sebastian Bach en diens tijdgenoten.

Het programma

Breukhoven opent het concert met één van Johann Sebastian Bachs (1685-1750) bekendste orgelwerken: Preludium en fuga in G-dur (BWV 541). Dit feestelijke en virtuoze werk klinkt fantastisch op het orgel van de Grote Kerk. Er volgt direct een stuk met een heel ander karakter: het ingetogen Vater unser in Himmelreich (Het Gebed des HEEREN) van Georg Böhm (1661-1733), die één van Bachs inspirators was. Het is een gevoelvol koraalwerk waarin de melodie rijkelijk versierd wordt. Met Preludium en fuga a-moll van Dietrich Buxtehude (1637-1707) gaan we iets verder terug in de tijd. Buxtehude was eveneens een inspiratiebron voor Bach. In 1705-1706 verbleef de jonge Bach in Lübeck, waar hij onder de indruk raakte van Buxtehudes orgelspel. Het is dan ook goed te horen dat dit Preludium en fuga van Buxtehude dezelfde stjil hebben als veel van Bachs grote orgelwerken.

Na Böhm en Buxtehude is het ‘woord’ weer aan Johann Sebastian Bach (1685-1750) zelf. Het rustige Trio in c-moll (BWV 585) begint met een Adagio (letterlijk betekent deze tempoaanduiding ‘langzaam’), waarna een lichtvoetig Allegro (‘levendig’) volgt. In dit werken zullen de zachte (fluit)registers van het orgel schitterend aan bod komen. Dat geldt ook voor het Air (BWV 1068) van Johann Sebastian Bach dat volgt. Dit zeer bekende en geliefde Air komt uit de derde orkestsuite (Ouverture nr. 3 in D) van Bach en wordt ook vaak op orgel gespeeld. Van Johann Gottfried Walther (1684-1748) klinkt het Concerto del Sigr. Telemann. Walther was slechts één jaar ouder dan Bach en stierf twee jaar voor Bach. Deze componist staat vooral bekend om zijn transcripties voor orgel van orkestwerken van Italiaanse en Duitse componisten. Ook dit stuk, waarin een Adagio’s en Allegro’s elkaar afwisselen, is zo’n bewerking voor orgel. Het is levendige en virtuoze muziek, waarin duidelijk wordt waarom men wel zegt dat een orgel een orkest op zich is.

Bij dit themaconcert is het slotakkoord natuurlijk aan Johann Sebastian Bach (1685-1750). Van hem klinkt ook een bewerking van orgel van een concert, namelijk het Concert in a-klein naar Vivaldi (BWV 593). Dit bekende werk bestaat uit een Allegro, Adagio en Allegro. Opnieuw levendige orkestmuziek op orgel, waarin een grote afwisseling en mooie spanningsopbouw zit. Het belooft een virtuoos einde van het concert te worden!

Breukhoven over ‘Bach & Friends’
“Òf Bach vrienden heeft gehad, dat mogen we toch wel aannemen. Hij hàd muzikale vrienden, zeg maar muzikale inspiratiebronnen die hem mede hebben gevormd. Een voettocht van 470 kilometer heen en 470 kilometer terug had hij er voor over om Buxtehude te horen. Hoorbaar in zijn vroege werken is de invloed van Böhm. Hij kende Vivaldi’s muziek en in zijn werkzame periode in Weimar had hij te maken met Walter. Namen van componisten die tot op de dag van vandaag grote waardering genieten.” Het volledige programma staat op www.orgelnijkerk.nl.

Over de organist
Arjan Breukhoven (1962) studeerde orgel bij Jan Brandwijk en later orgel en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij o.a. Wim van Beek en Bert Matter. Ook studeerde hij piano bij Albert Brusse, evenals zang, improvisatie en koordirectie. Hij geeft jaarlijks vele concerten als organist, pianist, begeleider van solisten en koren en als dirigent, in binnen- en buitenland. Breukhoven is als organist verbonden aan de Hervormde Dorpskerk van Berkel en Rodenrijs.

Welkom
Het concert op dinsdag 25 juni begint om 20.00 uur. De toegang is gratis. Er is een collecte bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.