De pas 18-jarige Thomas Buitink stond zaterdagavond met een grote glimlach voor de camera. Bij zijn basisdebuut tegen ADO den Haag (3-3) maakte hij een hattrick. En een speler die een hattrick maakt, mag de bal meenemen. Maar zo makkelijk ging dat deze keer niet. ‘De scheidsrechter had geen bal in zijn hand. Ik dacht: wat is dit dan weer? Toen heb ik maar gewoon om me heen gekeken en een bal gepakt. Die gaat in de tas mee naar huis. Die krijgt een heel mooi plekje.’

Inmiddels prijkt de bal met handtekeningen op de vitrinekast van de familie Buitink. Thomas, afkomstig van Veensche Boys,  maakte als invaller al eens een belangrijke goal tegen NAC, maar nu bij zijn basisdebuut maakt hij er drie. ‘Kijk. Ik vind één goal al mooi, twee natuurlijk ook. Maar met die derde lelijke ben ik heel erg blij.’

‘Dit is een wereldgoal’

Het was inderdaad een lelijke derde goal die via wat andere spelers de goal in ging. Maar zijn tweede was werkelijk prachtig. Met een technisch hoogstandje schoot hij de bal lekker binnen. ‘Ja, die was heel mooi. Linssen zei nog tegen mij: dit is een wereldgoal.’

 

‘Veel makkelijke fouten’

Maar de drie goals van Buitink waren niet genoeg voor de zege. Vitesse verdedigde zelf namelijk heel erg matig waardoor het uiteindelijk 3-3 werd. ‘Dit is een teleurstellend resultaat. Als je drie keer scoort, dan moet je winnen. Nu ben ik teleurgesteld. We maken veel makkelijke fouten en daardoor krijgen we ook de tegendoelpunten. Ik vind dat spelers beter gefocust moeten zijn, in welke minuut we ook zitten.’

Kees van den Heuvel