‘Elke stem telt’, lees ik op www.nijkerk.eu/verkiezingen, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Alleen uitgebrachte (geldige) stemmen tellen en dat zijn er in Nijkerk 19.049. Dat hadden er 34.479 kunnen zijn. De lokale opkomst ligt met ruim 55 procent iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 50,3 procent, maar toch vind ik het jammer dat zoveel oproepen om te komen stemmen bij het oud papier zijn beland. Juist als je bedenkt dat verkiezingen nu net die momenten zijn waarop er om gevraagd wordt je uit te spreken over wie jou mag vertegenwoordigen. 

Geen vertrouwen in de politiek? Pak dan in elk geval je kans om een volksvertegenwoordiger te kiezen die je wél vertrouwt. Opvallend aan de resultaten in Nijkerk is dat er twee lijstduwers in aanmerking komen voor een zetel in de raad. Met 212 stemmen behoort Nadya Aboyaakoub tot de zes PRO21-kandidaten met de meeste stemmen. Een mooi applausje voor haar jarenlange staat van dienst in gemeenteraad en college, maar zij kondigde haar afscheid al ruim voor de verkiezingen aan en doet afstand van haar plek.

Datzelfde geldt voor VVD’er Gerard van den Tweel, die met 342 stemmen ook zitting mag nemen in de raad. Hij laat weten dat de komende regeerperiode al flink aanpoten wordt voor de VVD-fractie, die een zetel verloor en het raadswerk dus met drie mensen moet oppakken. Dan zit je niet te wachten op een fractielid dat niet overal over mee mag praten, omdat hij diverse zakelijke en maatschappelijke belangen heeft in de gemeente Nijkerk. Neem bijvoorbeeld de parkeergate in het plan voor herontwikkeling van het Kerkplein. Eind februari schoot de gemeenteraad een collegevoorstel af over de exploitatie van 95 parkeerplekken in de parkeergarage onder de nog te bouwen woningen op het voormalige Jumbo-terrein, omdat daarin de juridische en financiële risico’s onvoldoende zijn meegewogen. De raad beoordeelt de kritiek van het vastgoedbedrijf van Gerard van den Tweel, dat parkeergarage Oosterpoort exploiteert en spreekt van ‘oneerlijke concurrentie’, als terecht, maar daar heeft de ondernemer zelf natuurlijk niet over meevergaderd. Wethouder Wim Oosterwijk is nu op pad gestuurd om snel met een inventarisatie van alternatieve mogelijkheden te komen, omdat herontwikkeling van het gebied als woningbouwlocatie niet te lang stil mag liggen. Of Oosterwijk dit project zelf nog tot een goed einde mag en kan brengen moet blijken bij de vorming van een nieuw college, maar hé… lokale politiek gaat wél ergens over.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk