De eerste kriebelrupsen zijn al gespot en dat is ook meteen het startsein voor de bestrijding van de eikenprocessierups in onze gemeente. De brandharen van de rups kunnen overlast en gezondheidsklachten veroorzaken. De gemeente Nijkerk pakt de eikenprocessierups grondig aan. Journaliste Maranke Pater ging in gesprek met wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh en Rien Loman, verantwoordelijk voor de coördinatie van de bestrijding van de ‘jeukrups’. 

Hoe kwam de eikenprocessierups ons land binnen?
Rien Loman: ,,We denken allemaal dat de grote problemen ontstonden in 1999 in het zuiden van het land. Maar aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw waren er ook plagen van de eikenprocessierups. Dit vond vooral in Nijmegen en het zuiden plaats. In 1996 liet de eikenprocessierups veel van zich horen en dan met name bij wielerrondes. Ineens kregen mensen last van jeuk op de armen en de huid. Vanuit het zuiden schoof het dier ieder jaar op met een kilometer of tien richting het noorden. De eikenprocessierups is ongeveer tien jaar geleden voor het eerst gespot in de noordelijke provincies.”

Hoe lang heeft Nijkerk al last van de rups?
Loman: ,,Ook de gemeente Nijkerk heeft last van deze rups. In 2018 en 2019 hadden we een explosie aan rupsen op de eikenbomen. En heel Nederland was in de ban van de rups, er werd gesproken over een landelijke aanpak. In het oosten zitten veel eikenbomen, doordat er meer dan honderd jaar geleden veel landgoederen met eikenlanen gebouwd werden. Aan de kust zijn veel minder eiken en daardoor zijn daar de problemen ook minder groot. Uiteindelijk is er een landelijk kenniscentrum opgericht met een kennisplatform (https://processierups.nu/) over de eikenprocessierups waar wij ook gebruik van maken.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl 
Foto: Flier Boomspecialisten