In Nijkerk is na twee dagen de zeehond gevangen die daar sinds dinsdag rondzwom bij bungalowpark Bad Hulkesteijn. Het diertje is afgevoerd naar Pieterburen en behandeld voor zijn longworminfectie. De vrouwtjeszeehond heeft de naam ‘Hulcky’ gekregen, naar de vindplaats bad Hulckesteijn.

Eerdere pogingen om het dier te vangen waren mislukt. Medewerkers van het bungalowpark in Nijkerk zagen het beest dinsdag op het strand liggen toen ze een aanlegsteiger repareerden. De dierenambulance werd gebeld, maar toen de medewerkers arriveerden, ging het dier het water in. Omdat Hulcky rondzwom in druk gebied werd besloten haar te vangen, de brandweer zette daarbij zelfs warmtecamera’s in om het dier in de gaten te houden.

Een medewerker van zeehondenopvang Pieterburen was aanwezig bij de vangst van de zeehond, die uiteindelijk gepakt kon worden met een handdoek en een net. Volgens een medewerker van de dierenambulance in Nijkerk was de timing cruciaal omdat het beest voortdurend om zich heen keek en voorbijgangers in de gaten hield. Toen hij zijn kop even stilhield kon de medewerker van Pieterburen hem zachtjes besluipen en het net over hem heen gooien. Met een handoek over de kop kon het dier gekalmeerd worden. De zeehond is overgebracht naar de opvang in Pieterburen. Ze heeft medicijnen toegediend gekregen en wordt verder onderzocht. Deskundigen stelden dinsdag al aan de hand van foto’s vast dat Hulcky longworm heeft. De zeehond kan hiervan behoorlijk ziek worden als dat onbehandeld blijft.

Foto: Arjen Gerritsma – Graphic Sound.