In de haven van Nijkerk is dinsdagmiddag 1 november een verdwaalde zeehond opgedoken. Omstanders zette het dier met zijn grote ogen op de foto en belden de dierenambulance. Die is inmiddels met een bootje op zoek naar het dier, zo meldt het Algemeen Dagblad. 

,,Een zeehond in Nijkerk, dat hebben we nog niet eerder meegemaakt”, zegt Wilma Mulder van de Dierenambulance Nijkerk tegen het AD, terwijl ze met collega’s de omgeving afspeurt. ,,Ik heb ‘m wel al gehoord – een hoog piepend geluid  – maar we kunnen de zeehond op dit moment niet meer vinden.” Omstanders zagen het dier rond twee uur op het zand liggen onder een steiger en maakte een foto. Toen de dierenambulance ter plaatse kwam, had de zeehond zich inmiddels al weer in het water laten glijden.

,,Ervaring met zeehonden hebben we niet. Onder meer experts van zeehondencentrum Pieterburen geeft ons op de achtergrond advies wat me met het dier aanmoeten, als we hem opnieuw spotten”, zegt Mulder. Wanneer het dier een fitte indruk maakt, kan-ie gewoon rond blijven zwemmen. ,,Dan vindt hij waarschijnlijk zelf weer zijn weg naar het open water.” Is de zeehond verzwakt, dan moet het dier gevangen worden om in de opvang aan te sterken. ,,We gaan dan opnieuw foto’s maken en leggen die aan de deskundigen voor ter beoordeling.” Volgens woordvoerder Henriëtte van Ecomare gebeurt het af en toe dan zeehonden in de binnenwateren belanden. ,,Het zijn alleen levende dieren. Als er genoeg vis te vinden is kunnen ze prima overleven in zoet water.”