Huiselijk geweld en Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem dat zich nog te veel voordoet in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat van de totale Nederlandse bevolking tussen de 18 en 70 jaar, 45 procent ooit slachtoffer geweest is van enige vorm van fysiek, seksueel of psychisch geweld in huiselijke kring. Bij een groot deel van de gevallen wordt hulp niet of te laat ingeschakeld.

Voor het aanpakken van dit  probleem en het terugdringen van het aantal gevallen van huiselijk geweld en kindermishandeling, is vroegtijdig signaleren door de naaste omgeving cruciaal. Naast familie, vrienden en professionals zoals maatschappelijk werkers, kunnen vrijwilligers waarbij het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling niet direct in hun takenpakket zit, ook een belangrijk aandeel hebben in het opsporen en aanpakken van dit probleem. Veel ouders, kinderen en ouderen brengen immers tijd door op de sportclub, in de kerk, op de scouting, in de bibliotheek of in een buurthuis.

De gemeente Nijkerk zet, in samenwerking met andere gemeenten in de regio, in op het signaleren en aanpakken van huiselijk geweld en kindermishandeling en organiseert daarom op 18 november een conferentie voor professionals, vrijwilligers en andere geïnteresseerden. Op de conferentie vertellen ervaringsdeskundigen hun verhaal, is er plek om te netwerken om kennis en ervaringen uit te wisselen op dit onderwerp en worden er workshops georganiseerd voor specifieke doelgroepen.  

Ook voor iedereen die werkt op de sportclub, op de scouting, in de bibliotheek of bij andere vrijwilligersorganisaties wordt er een workshop georganiseerd door expertisecentrum voor de aanpak van huiselijk geweld, Moviera. Misschien heeft u als vrijwilliger al een keer het gevoel had het niet goed zat in de thuissituatie bij personen waarmee u tijdens uw vrijwilligerswerk te maken had. Of u heeft dit nog niet gehad, en wilt graag weten hoe u wel kunt herkennen als er sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Tijdens de workshop ‘Als vrijwilligers zich zorgen maken’ leert u hoe u signalen kunt herkennen en wat u kunt doen als u zorgen heeft over een gezin, kind of oudere.

Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar voor deze workshop, dus schrijf u snel in als u interesse heeft! Inschrijven kan via de volgende link: Inschrijfformulier Week Tegen Kindermishandeling 2019.

Voor de conferentie is voor diverse beroepsgroepen accreditatie aangevraagd. In de flyer in de bijlage vindt u meer informatie over het programma, de verschillende workshops per avond, hoe u zich kunt inschrijven en praktische informatie. De informatie is ook terug te lezen op de sites:

www.wegwijzernijkerk.nl

www.cjg.scherpenzeel.nl

www.barneveld.nl