Het college van Burgemeester en Wethouders van Nijkerk kan instemmen met de realisatie van het project Kerkplein op de oude Jumbo-locatie aan de Torenstraat. Het bouwplan mag echter niet meer dan honderd woningen bevatten, het bouwvolume in het plangebied is maximaal drie lagen met een bewoonbare kap (totaal vier lagen) en van het totaal aantal gerealiseerde woningen bedraagt circa 35% sociale woningbouw. De parkeerbehoefte van het plan wordt binnen het plangebied opgelost, waarbij ook voorzien wordt in de realisatie van 80 openbare (bron)parkeerplaatsen ten behoeve van de binnenstad van Nijkerk.

Het bouwplan voor de locatie Kerkplein, Nijkerk is voorzien op een historisch betekenisvolle locatie in de binnenstad van Nijkerk. Het is daarom zaak dat het ontwerp inspeelt op de grote (cultuur)historische waarde van de locatie; het stedenbouwkundig plan en de architectonische uitwerking van de woningen in het plangebied dienen gebaseerd te zijn op de waarde van de plek. Hierin is voorzien door een ontwerp uit te werken dat gebaseerd is op het zogeheten beeldkader van de binnenstad van Nijkerk en aansluit bij de uitgangspunten van eerder vastgestelde kaders als de Ontwikkelingsvisie Torenstraat-Vrijheidslaan, Visie Aantrekkelijk Nijkerk, bestemmingsplan Binnenstad Nijkerk 2018 en het beeldkwaliteitplan voor de binnenstad van Nijkerk. Met diverse stakeholders, waaronder de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en de Stichting Stadsgezicht Nijkerk en Stichting Oud Nijkerk is intensief overlegd over met name de (cultuur)historisch van belang zijnde planonderdelen.

Het bouwvolume wordt in het plangebied gemaximeerd op drie lagen met een bewoonbare kap (vier bouwlagen). Deze hoogte is alleen voorzien aan de zijde van het plangebied aan de Torenstraat en op de hoek Torenstraat-Holkerstraat, die daarmee ook als de accenten in het plangebied mogen worden beschouwd. Een bouwhoogte van drie lagen met een kap is stedenbouwkundig passend aan de Torenstraat en op de hoek Torenstraat-Holkerstraat. Op laatstgenoemde locatie wordt aangesloten bij de robuuste uitstraling van het bestaande Zusterhuis, waarna het bouwvolume langs de Torenstraat in pandsgewijze architectuur wordt voortgezet waarbij de hoogte van drie lagen met een kap past in de ambitie om langs de Torenstraat een voorname pleinwand te realiseren. Het individuele karakter van de verschillende panden en verscheidenheid aan dakvormen geven het plan een uitstraling die past bij de Nijkerkse maat en schaal. In de richting van de hoek Holkerstraat-Brink en langs de verschillende radialen (oorspronkelijke toegangswegen tot de binnenstad, de Holkerstraat en Brink) bouwt het volume zich af. Het ontwerp is daarbij gebaseerd op enkele componenten uit de Nijkerkse historie. Zo voorziet het plan onder andere in het terugbouwen van het (oorspronkelijke) pand Holkerstraat 13 en het oprichten van een pand dat verwijst naar de oude pastorie aan de Holkerstraat.
Het totaal aantal woningen in het plangebied wordt (inclusief de mogelijk als tweede fase te ontwikkelen hoek Torenstraat-Brink) gemaximeerd op 100 woningen. De omgeving waarin het plan wordt gerealiseerd, de fysieke afmetingen van de locatie, het uitgangspunt om het parkeren in het plangebied op te lossen, het uitgangspunt om een gedifferentieerd woningbouwprogramma te realiseren, maximaal te voorzien in een bouwvolume van drie lagen met een kap en een hoogwaardige bouw- en beeldkwaliteit te realiseren maken dat het realiseren van meer dan 100 woningen ongewenst is, zo niet onhaalbaar is.

Het bouwplan Kerkplein, Nijkerk is sinds de start van het planproces voorbereid op basis van de uitgangspunten van de Woonvisie 2015+. Het bouwplan wordt gerealiseerd op een binnenstedelijke, complex te herontwikkelen locatie wat de financiƫle haalbaarheid onder druk zet en het een uitdaging maakt om ook met een substantieel aandeel sociale woningbouw tot een uitvoerbaar plan te komen. Toch lijken de initiatiefnemers hierin te slagen. Met WSN als mede-initiatiefnemer hebben Smink en Van Wijnen en de gemeente gezocht naar een optimale verdeling van het woningbouwprogramma, inclusief sociale woningbouw.
Het voorliggend programma (eerste fase) is gedifferentieerd, richt zich op verschillende doelgroepen en voorziet in tien grondgebonden woningen, zeven stadswoningen, 45 koopappartementen en 32 sociale huur appartementen, totaal 94 woningen. Het percentage sociale woningbouw is daarmee 34%. De voorziene tweede fase (hoek Torenstraat-Brink) zal mogelijk nog voorzien in enkele woningen extra, wat dit percentage tot 32% kan laten zakken.

De parkeerbehoefte van het plan wordt binnen het plangebied opgelost, waarbij ook voorzien wordt in de realisatie van 80 openbare (bron)parkeerplaatsen ten behoeve van de binnenstad van Nijkerk. Conform de Nota Parkeernormen van de gemeente dient bij een nieuwbouwontwikkeling de parkeerbehoefte die met de ontwikkeling gepaard gaat in het plangebied te worden opgelost. Dit is ook het uitgangspunt voor het bouwplan Kerkplein, Nijkerk. Hier komt bij dat in samenhang met de parkeerbehoefte die samenhangt met het bouwprogramma ook voorzien moet worden in het realiseren van tachtig openbare parkeerplaatsen ten behoeve van de binnenstad van Nijkerk. Het voorliggend voorlopig ontwerp voorziet in deze behoefte. Op maaiveld (deel van de grondgebonden woningen), op een parkeerdek (sociale woningbouw) en in de parkeergarage (koopappartementen, bezoekersparkeren en bronparkeren) wordt op basis van het voorlopig ontwerp in de parkeerbehoefte voorzien.