Ingeklemd tussen kerk De Fontein, kantoorpand Omega en de drukke doorgaande weg is een kleine nederzetting gecreëerd. Op deze atypische woonplek staan sinds een jaar 28 ‘tiny houses’, eigendom van de Woningstichting Nijkerk (WSN).  De WSN is blij met dit woonexperiment en zou graag op meer plekken tiny houses neerzetten. Maar hoe is het eigenlijk om er in te wonen? Anneliese Schuurmans woont sinds een jaar naar tevredenheid in haar ‘Scandinavische vakantiebungalow’, waar ze overigens niet uit luxe is komen te wonen. 

Niet iedereen komt in aanmerking om te wonen in één van de 28 kleine huisjes. Alie Vierhouten is woonconsulent bij WSN en licht de toewijzing van de ‘Opstapwoningen’ – want zo noemt de WSN de huizen – toe. ,,De huisjes zijn bedoeld voor drie categorieën mensen: de spoedzoekers, de nieuwkomers en de jongeren. Jongeren (tot 28) en nieuwkomers mogen vijf jaar gebruikmaken van de woningen. Voor deze twee categorieën zijn elk zeven tiny houses beschikbaar. Onder spoedzoekers vallen mensen die, bijvoorbeeld door een echtscheiding, snel een woonoplossing nodig hebben. Zij mogen twee jaar gebruikmaken van de woning, die echt bedoeld is om deze mensen een adempauze te geven waarin ze op zoek kunnen naar definitieve huisvesting. Er zijn veertien woningen beschikbaar voor de spoedgevallen.”

Twee jaar geleden werd Anneliese Schuurmans (52) tegen wil en dank ineens een spoedzoeker op de woningmarkt. ,,Mijn man en ik gingen, voor mij, onverwacht uit elkaar. Onze woning aan de Van Zuylenstraat hadden we van de WSN gekocht en moesten we weer terugverkopen…

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto Paul Nolens