Ze is onlangs 79 jaar geworden en geeft nog drie keer in de week les in linedance. En dat niet alleen, elke veertien dagen introduceert ze ook nog eens een nieuwe dans, zo houdt ze zichzelf en haar ruim 35 leerlingen fit en bij de tijd. We hebben het over Wil Kramer, die al 20 jaar als lerares in Hoevelaken actief is. Afgelopen zaterdag vierde ze dit met een feestelijke jubileumbijeenkomst in de Stuw. Tijd voor een nadere kennismaking met deze sportieve en zeer gedreven vrouw.

Gerrit Steen

Ze is al 30 jaar actief op het gebied van linedance, een dansvorm op countrymuziek die uit Amerika is over gekomen. Bij linedance wordt er in lijnen of rijen gedanst, zo wordt het één geheel. Ook worden er dezelfde bewegingen en op dezelfde maat gedanst, vaak een basis van bijvoorbeeld 32 tellen (4×8 tellen) die achter elkaar herhaald worden. Will Kramer: ,,Ik ben indertijd samen met nog vijftig andere mensen met linedance begonnen in Anna’s Hoeve te Hilversum. Het was heel leuk en al die mensen zijn wel iets geworden in de muziekwereld. Ik begon ermee omdat ik het leuk vond om alleen te doen, je hebt geen partner nodig en je kan meedansen. Er was een leraar die tien verschillende dansen kon, dat zijn er in de loop der tijd steeds meer geworden. Later zijn dat er maar liefst vijftig geworden en op een gegeven moment kon iedereen die dansen. Inmiddels zijn er duizenden, er komen iedere week wel een stuk of tien bij. Ik pik de populairste er uit en laat de rest zitten.”

Demo

Toen Wil hoorde dat er in De Kopperhof, toen nog gevestigd boven voormalige drukkerij Nagelhout, aan linedance werd gedaan, gaf ze zich onmiddellijk op: ,,Ik wilde gewoon lekker meedoen en ik kende die pasjes natuurlijk. Ik begon de smaak van het lesgeven een beetje te pakken te krijgen doordat ik in de pauze begon om met die meiden te oefenen. Bij de opening van de Kopperhof in de Stoutenborgh, 20 jaar geleden, gaven we een demo. Dat was zo geslaagd dat ze vroegen of we niet een groepje wilden oprichten. Dat wilde ik wel, maar vond na enige tijd dat er ook andere mensen dan 55-plussers mee moesten kunnen doen. Na een oproep hiervoor had ik gelijk zeventien mensen die zich hiervoor opgaven en dat is geleidelijk aan gegroeid tot de 35 mensen die nu meedoen.”

Lees de rest van het artikel in de krant of op Stadnijkerk.nl