Koos Gloudemans over de veelzijdigheid van een ton
Nee, het gaat niet over geld. Maar het gaat wel over iets waar je te weinig maar ook teveel van kunt hebben: regenwater. Beide situaties kunnen je stress bezorgen: Terwijl we de droogte en de hitte van deze zomer alweer bijna zijn vergeten, zit Koos Gloudemans niet stil. Door een oud Frans wijnvat van 450 liter aan te schaffen is hij klaar voor 2021. Dit wijnvat doet in zijn achtertuin dienst als regenton maar in de herfst- en winterperiode gebruikt hij de ton als dompelton.

Na een cursus Winterzwemmen zag hij de mogelijkheden van zijn regenton. “Zakalivanie” zoals dat in het Russisch heet: harding van lichaam en geest met behulp van koud water. Oost, west, thuis best: revitalisering in de achtertuin in de eigen regenton. Hoe coronaproof wil je het hebben? “Het is toch jammer dat je een regenton een deel van het jaar onbenut laat” zegt Gloudemans. Hij vervolgt: “In de periode dat er vorst kan optreden moet je de regenton legen, anders loop je de kans dat de regenton barst. Toch moet je wel heel goed uitkijken voordat je zomaar in een regenton met koud water stapt. Het moet geen regenwater zijn dat via de regenpijp is opgevangen. Daar kunnen allerlei bacteriën in zitten waar je echt ziek van kunt worden. Gebruik dus kraanwater. Ook hoef je de ton niet per se te vullen. In de ton gaan staan en dan een emmergieting doen is een heel goed alternatief. Als je de avond van tevoren twee emmers water vult en ze gedurende de nacht buiten laat staan, heb je de volgende dag water met een ideale temperatuur.”

WARMING UP

Gloudemans weer: “Toch is het niet voor iedereen verstandig om in de herfst en wintermaanden dit te doen. Wanneer er sprake is van hartklachten, epilepsie, klachten met nieren/blaas, verkoudheid/koorts en zwangerschap is het echt een no go. Wil je zeker zijn van je zaak zou een huisartsconsult slim zijn. Afhankelijk van het temperatuurverschil moet je zorgen voor een warming-up. Hoe groter het temperatuurverschil, hoe intenser de warming-up dient te zijn. Op internet is gelukkig veel informatie te vinden over koude training met water. Zowel Wim Hof als Ewout Staartjes hebben zowel veel over de techniek an sich als over de gezondheidsvoordelen geschreven.”

SUBSIDIEREGELING

“Om überhaupt in een regenton te kunnen dompelen moet je toch wel een ton hebben van minimaal 225 liter. Een driehonderd liter regenton vind ik zelf het beste formaat”, aldus Gloudemans. Het was wel even zoeken voordat Gloudemans een oud wijnvat had gevonden die hij voor zijn dompelingen kon gebruiken. Via het bedrijf Zink & Koper in Nijkerkerveen die o.a. eikenhouten regentonnen verkoopt, kon hij aan zijn regenton komen. Naast bij Zink & Koper had hij ook gekeken bij Westermolen, Praxis en de Intratuin in Nijkerk: allen bedrijven die meedoen aan de subsidieregeling voor regentonnen van de gemeente Nijkerk. Bij aanschaf van een regenton wordt er per huishouden maximaal € 50,00 door de gemeente vergoed.

NIEUWJAARSDUIK

Omdat Gloudemans in het verleden voor de Nederlandse watersector heeft gewerkt en zijn woongemeente wil ondersteunen bij de klimaatadaptatie en de verduurzaming, kwam hij op het idee om de regenton te gaan promoten. “Voor iedereen een ton” zegt Gloudemans zelfbewust. Met een grote smile komt deze oneliner er nog uit: “Win je met de Oudejaarsloterij geen ton, dan stap je toch de volgende dag als Nieuwjaarsduik in je regenton”. De coronamaatregelen die er zijn geweest en die nu van kracht zijn hebben Gloudemans ertoe aangezet om iets te verzinnen wat coronaproof is: een alternatieve Nieuwjaarsduik in de eigen tuin en in de eigen regenton. Gloudemans noemt dit project RAIN BARREL HERO en heeft op Facebook een gelijknamige groep hiervoor aangemaakt.

PRIJS VOOR FOTO

Zelf geeft hij een prijs aan diegene die op 1 januari 2021 van zijn eigen Nieuwjaarsduik in of met een regenton een leuke foto of filmpje in de Facebookgroep deelt. Kortom: wordt lid van de Facebookgroep RAIN BARREL HERO, koop een goede regenton, gebruik hem als grabbelton tijdens de feestdagen en doe er iets leuks mee (met water) op 1 januari 2021. Een duurzamere en leuke start van 2021 is er bijna niet!

Bron en Foto Gerrit Steen