Ondanks het wat frisse weer en waterige zonnetje hebben veel mensen van de gelegenheid gebruik gemaakt om op Koningsdag en de week erna tot en met Bevrijdingsdag aan de fietspuzzelrit deel te nemen. Ook dit jaar werden de deelnemers getrakteerd op een mooie trip van ruim 34 kilometer vanaf dorpshuis “Het Veense Hart”.

De route ging dit keer door de fraaie natuur over slingerende smalle landwegen, fietspaadjes, schelpenpaadjes en “eigen wegen”. Fietsen dwars door de mooie landgoederen in Terschuur, Achterveld, Barneveld, De Glind en Hoevelaken. Veel fietspaadjes waren onbekend, gelet op de vele leuke reacties die we kregen, maar dat maakt de fietspuzzelrit juist zo interessant. 

Tussen De Glind en Achterveld werd onder andere het Melissenpad aangedaan, een wandel / fietspaadje over het land van kunstenaar Appie Melissen. Het varken boven op de paal aan het begin van het pad is het begin van de ruim 800 meter aan leuke en grappige “kunstige” dingen waar langs heen werd gewandeld of gefietst. Dingen meestal gemaakt van gereedschappen en machines uit het boerenleven, alsmede een mooi veldtoilet met tegeltjeswijsheden, veldbibliotheek, kapelletje en gelegenheid tot het zelf zetten van een kopje koffie of thee. Reacties die we kregen gingen van verbazing tot “hoe kom je erop om dit in een weiland te doen”. 

Voor mensen die van puzzelen houden, was de routebeschrijving aangevuld met 14 foto’s van plekken onderweg langs de route waarvan men de adressen moest noteren, alsmede 13 meerkeuzevragen over plekken, bijzonderheden, wetenswaardigheden en gebeurtenissen waar onderweg langs werd gefietst. Ook moesten net als elk jaar de ANWB Paddenstoelen worden geteld die langs de route stonden. Genoeg voer om een mooi stuk actief te fietsen en jezelf te vermaken.

Het was nogal lastig om het juiste aantal ANWB Paddenstoelen te tellen, daar maar één deelnemer het juiste antwoord gaf, 3 stuks en met die ene onofficiële op het Melissenpad waren het er 4 in totaal. Helaas was de foto van een gedeelte van het Vrijheidsmonument “Vrijheid vanuit Liefde”, recht voor Het Veense Hart, voor iedereen niet te raden. Ongelooflijk eigenlijk, waaruit je de conclusie kunt trekken dat we als Oranjecomité nog wat werk te verzetten hebben. Het goede antwoord geven op de vragen 3, 6, 8 en 10 was voor een fors aantal ook moeilijk. De volledige antwoordenlijst kunt u downloaden onder aan dit bericht mocht u nieuwsgierig zijn naar de antwoorden.

De winnaar van de fietspuzzelrit hebben we dit keer moeten bepalen via loting. Twee deelnemers hadden naast het foute aantal ANWB Paddenstoelen, het missen van de foto van het Vrijheidsmonument op het plein van het Veense Hart, maar 2 fouten in de meerkeuzevragen.

Binnenkort zal het Oranjecomité contact opnemen met de winnaar om de bijbehorende prijs te kunnen overhandigen. 

De antwoordenlijst vindt je hier.