Al weken ligt het centrum van Nijkerk ondersteboven. In de naam van de vooruitgang zijn we al een paar jaar bezig om overal de klinkertjes van kleur te veranderen. Het centrum van Nijkerk krijgt zogezegd een nieuwe vloerbedekking.
Dat kennen we allemaal, er komt een tijd dan willen we de kozijnen schilderen, nieuw behangetje, andere bank. Dat soort dingen. In het licht van vluchtelingencrisis, oorlog en klimaatverandering zijn het futiliteiten. Maar ben je een trendy huiseigenaar of een gemeenteraad, dan noem je het vooruitgang. Vooruitgang beperkt zich niet tot bestrating en vloerbedekking. Ook het openbaar vervoer moet er aan geloven.
Vroeger betaalden we de bus met een strippenkaart, nu kun je gewoon pinnen in de bus. Daar hoef je niet trendy voor te zijn om dat vooruitgang te noemen. Heel vroeger ging ik met de VAD naar school. De Veluwse Auto Diensten. Maar de politiek wilde graag vooruitgang en besloot het openbaar vervoer aan te besteden. De VAD werd na de aanbesteding in 1994 de MidNet. Zelfde bussen, dezelfde buschauffeurs, dezelfde haltes. Maar alle bussen kregen een likje verf, alle buschauffeurs een nieuw uniform en ook de haltes werden van nieuwe stickers voorzien.
Volgens mij bleven de lijnnummers verder intact, met de 101 kon je van Amersfoort naar Harderwijk, prima buslijn. Ik kon vanuit Putten naar opa en oma in Nijkerk en naar school in Harderwijk.
En er bleef vooruitgang komen, de bussen werden de afgelopen jaren nog tig maal overgespoten. En de kledingcontainers van het Leger des Heils raakten om de paar jaar weer helemaal vol met overbodige uniformen. we zagen Connexxion langskomen, Veolia, Syntus, BBA en nu is het volgens mij RRReis. De laatste vervoersmaatschappij zal hetzelfde marketingbureau hebben die BBBeter heeft bedacht.
Met een beetje boerenverstand kunnen we dit toch geen vooruitgang noemen? Elke nieuwe maatschappij neemt de oude bussen en chauffeurs over, verandert de routes een beetje. Belooft meer kwaliteit en service, verminderd vervolgens het aantal busritten om geld te besparen en verhoogt daarna de ritprijs. na de volgende aanbestedingsronde doen we het allemaal weer dunnetjes over. De grote winnaars zijn de marketeers die de reclamecampagnes mogen verzinnen en de drukkerijen die de logo’s mogen printen.
Maar niemand is toch de politiek ingegaan om marketeers en drukkerijen van werk te voorzien? Of stratenmakers?
Christian Hogeveen – De Stad Nijkerk