Mijn oog valt op een bijzondere vacature op sociale media. PRO21 zoekt een nieuwe wethouder. Hoe gebruikelijk het is vóór de gemeenteraadsverkiezingen een vacature open te zetten voor een wethouder, weet ik eigenlijk niet. Dat de vacature me opvalt zegt in elk geval dat ik het niet zo gewend ben. Vaak hebben wethouders al (heel) wat politieke meters gemaakt in de gemeenteraad voordat zij een plek in het dagelijkse bestuur van een gemeente bemachtigen. Zij weten al hoe de hazen lopen. Anders dan het college is de gemeenteraad een gekozen orgaan dat het volk vertegenwoordigt, kaders stelt en burgemeester en wethouders controleert. Maar het is natuurlijk niet gezegd dat de beste volksvertegenwoordiger ook de beste bestuurder is. En je hoeft geen gemeenteraadslid te zijn om wethouder te kunnen worden. 

Toch vind ik de vacature opvallend. Als partij weet je tenslotte pas of je daadwerkelijk een wethouder mag leveren als de kiezer gesproken heeft en je het met andere partijen eens bent over een coalitieakkoord. Nu is het natuurlijk niet zo gek daarop voor te sorteren – een kiezer wil ongetwijfeld weten wat er te kiezen valt – en als je even doorleest blijkt ook wel dat het om de zoektocht naar de juiste kandidaat gaat, maar toch.

Het lokale samenwerkingsverband van D66, PvdA en GroenLinks zegt met de openstelling van de vacature zichtbaar invulling te geven aan hun kernwaarden: ‘Zo kan iedere geïnteresseerde zijn of haar belangstelling kenbaar maken en volgen we een zorgvuldige en transparante procedure’. De uitkomst daarvan mag dan enigszins onzeker zijn vanwege de afhankelijkheid van de verkiezingsuitslag, je kunt de ideale kandidaat maar beter klaar hebben staan.

En dat is ook wel nodig, want we weten allemaal in wiens voetsporen de kandidaat-wethouder voor PRO21 mogelijk treedt. Hij of zij volgt Nadya Aboyaakoub op, die heeft aangegeven na de gemeenteraadsverkiezingen niet aan het spreekwoordelijke pluche te blijven plakken. Ga er maar aanstaan. De o zo zichtbare Nadya die de afgelopen jaren een vaste waarde is geworden in ons lokale bestuur en overal opdook. In de maatschappij, in de media, op sociale media. Die zich niet verstopte in het gemeentehuis, maar er graag op uitging om mensen te ontmoeten en in gesprek te gaan.

Ja, je kunt de perfecte opvolger maar beter klaar hebben staan.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk