‘Wie niet sterk is, moet slim zijn’ is een uitdrukking waar je veel alternatieven voor kunt bedenken. Bijvoorbeeld ‘wie niet genoeg ruimte heeft, moet creatief zijn’. Een jaar of vijftien geleden (ik schrik er altijd van als belevenissen die ik me nog als de dag van gisteren herinner al zolang geleden blijken) was ik op bezoek in de studentenkamer van een collegaatje die in Amsterdam aan het IJ woonde. In een zeecontainer. Ik weet nog hoe vrolijk ik werd van het rood-wit-blauw-oranje-gekleurde flatgebouw dat al die opgestapelde containers samen vormden. Het complex was toen nog redelijk nieuw en had alles wat je (functioneel) nodig hebt om goed te kunnen wonen: een keukenblokje, een badkamer en ruimte voor bureau, zithoekje en bed. Klein, maar fijn. Heel efficiënt in ruimtegebruik.

Ik ben dus vrij makkelijk enthousiast te krijgen voor dat soort creatieve woonconcepten en had zelf ook prima een paar jaar op die manier kunnen (over)leven. Als je met meerdere huisgenoten woont, vraagt zo’n woning die uit één ruimte bestaat natuurlijk wel wat meer van je onderlinge relatie. Je zit tenslotte voortdurend op elkaars lip. Maar, waar een wil is…

Omdat ik er wel enthousiast over kan worden, vind ik het waardevol dat de gemeente Nijkerk bij de presentatie van de nieuwe woonvisie ook inzet op het experimenteren met nieuwe woonvormen. Als er sprake is van schaarste – en dat is er met een groeiende wereldbevolking op de woningmarkt altijd – doet dat een beroep op je creativiteit. We hebben al 28 tiny houses in onze gemeente en voor dat project is er veel belangstelling van andere woningcorporaties. In zo’n “Scandinavische vakantiebungalow” wonen is ‘wel flink aanpassen’ volgens bewoonster Anneliese Schuurmans, die er in december in een interview voor Stad Nijkerk Premium over vertelde.

Maar dat geldt in haar geval ook vooral doordat zij het wonen in een groter huis gewend was. Zij maakt er met haar puberzoon het beste van, zowel van het wonen in het kleine huis, als van haar inzet voor het buurtje eromheen. En dat lijkt mij ook precies het mooie van een ander initiatief dat Nijkerk graag van de grond wil krijgen en dat uit de koker van het participatieproject Samen aan Zet komt: wooncirkels. De gemeente wil multigeneratiewoonprojecten ontwikkelen én realiseren in de drie kernen van de gemeente. In zo’n project wonen ouderen en jongeren samen en betekenen zij ook iets voor elkaar. In tijden van schaarste is het prettig dat een gemeentebestuur zo vindingrijk wil zijn.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk