Beste inwoners van Nijkerk, Sinds gisteravond zijn er strengere maatregelen afgekondigd. De wereld ziet er weer een stuk anders uit. Er zijn veel vragen en veel onzekerheden, dat besef ik me goed. Iedereen voelt de gevolgen van de maatregelen, voor de een zijn die heel groot, voor de ander wellicht wat kleiner. Ouders moeten thuiswerken, scholen zijn dicht en kinderen zijn thuis. Evenementen waar heel hard aan gewerkt is gaan niet door, dat is een grote teleurstelling voor velen. Ondernemers hebben zorgen over hun bedrijf, mensen moeten hun dagbesteding missen en ouderen en kwetsbaren zijn alleen. Het is een heftige tijd en er wordt een groot beroep gedaan op iedereen. 

Alle evenementen tot 1 juni zijn afgelast, en ook hoe we ons op straat gedragen is aan strengere banden gelegd. Alleen naar buiten als het nodig is, voor werk en boodschappen. Een frisse neus halen kan, maar dan het liefst alleen. Bezoek thuis? Maximaal 3 personen, en dan ook 1,5 meter uit elkaar. We krijgen als gemeente veel vragen. Van inwoners, ondernemers en organisaties. Over kerkdiensten, huwelijken, over gepaste afstand in winkels en hoe dat georganiseerd moet worden. We proberen uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden maar voor sommige dingen moeten we even op landelijke beleid wachten. 

Inwoners en ondernemers vragen of wij de 1,5 meter afstand kunnen handhaven. Dat kan, daar is een noodverordening voor nodig die op heel korte termijn in zal gaan. Vanaf dan hebben we meer middelen in handen om op te treden. Er kán gehandhaafd worden dus, en boetes zijn mogelijk. 

Toch wil ik er op vertrouwen dat wij in Nijkerk, met z’n allen, onze verantwoordelijkheid nemen. We zien dat veel winkels, ondernemingen en brancheverenigingen al druk bezig zijn met de richtlijnen en hoe ze dat in hun winkel gaan doen. Heel veel inwoners volgen de maatregelen serieus op. Daar ben ik trots op. Het kan toch niet zo zijn dat we vanaf morgen boetes moeten uitdelen omdat sommigen dit virus en de maatregelen niet serieus nemen? 

Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga je toch naar buiten of boodschappen doen? Geef elkaar dan de ruimte, anderhalve meter om precies te zijn. En geef Corona geen kans. We moeten dit met ’n allen doen!

Ik wens u veel sterkte voor de komende tijd.