De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) neemt maatregelen om ambulances sneller bij spoedgevallen te krijgen. De organisatie ziet dat het steeds lastiger wordt om in 95% van de spoedgevallen binnen 15 minuten ter plaatse te zijn – een landelijke uitdaging die ook in deze regio speelt. Dat schrijft de organisatie in een brief aan de Gemeente Nijkerk.
Ambulance vaak snel ter plaatse, maar nog niet snel genoeg
In 2024 kwam de ambulance bij 85% van de A1-meldingen (spoed zonder direct levensgevaar) en bij 93% van de A0-meldingen (levensbedreigende situaties) binnen 15 minuten aan. Volgens de landelijke norm zou dit eigenlijk bij 95% van de ritten moeten gebeuren.
De achterblijvende cijfers komen onder andere door de overgang naar een nieuwe meldkamer in Oost-Nederland en doordat nieuwe medewerkers nog ervaring opdoen. Ook logistieke factoren, zoals verkeer of spreiding van ambulances, spelen mee.
Concrete plannen voor verbetering in 2025
VGGM gaat gericht aan de slag om de ambulancezorg te verbeteren. Er zijn drie belangrijke pijlers:
-
Beter inzicht in processen – door data te analyseren en te kijken waar tijd wordt verloren.
-
Meer focus op personeel – met opleidingen, betere roosters en ondersteuning voor nieuwe collega’s.
-
Slimmere inzet van ambulances – zorgen dat ze op de juiste plekken staan, op de juiste momenten.
Kwaliteit blijft hoog, hulpverlening gewaardeerd
Ondanks de vertraging bij sommige ritten, blijft de kwaliteit van zorg hoog. Patiënten waarderen de ambulancezorg gemiddeld met een 9. Vooral bij levensbedreigende spoedgevallen (A0) is het streven om zo snel mogelijk hulp te bieden. Ambulancemedewerkers kunnen ter plaatse al veel medische handelingen uitvoeren.
Gemeenten spelen ook een rol
Een goed netwerk van burgerhulpverleners en AED’s draagt bij aan snellere hulp. VGGM roept gemeenten ook op om bij infrastructurele aanpassingen – zoals verkeersdrempels – rekening te houden met de bereikbaarheid voor ambulances.
“Onze mensen zetten zich dag en nacht in voor goede en snelle zorg. Maar als we niet snel genoeg ter plaatse zijn, moeten we kritisch kijken naar hoe het beter kan. Daarom werken we in 2025 gericht aan verbeteringen. Want bij spoed telt elke seconde,” aldus Janice Meerenburgh, afdelingsmanager Ambulancezorg Gelderland-Midden.