Het kan aan mij liggen. Misschien zit ik met mijn hoofd teveel in de sfeer van escaperooms door een code-van-coppens-terugkijkmarathon en staat de ontmaskerdrift voor een aanstaand seizoen ‘Wie is de mol?’ ook alvast AAN. Maar als ik in de Stad-Nijkerk-app een bericht lees over een mysterieuze figuur die afbeeldingen en teksten op straat spuit in Nijkerk en de redactie een opmerkelijk persbericht stuurt, word ik wel nieuwsgierig naar wie of wat daarachter schuilgaat. 

‘Leave me puzzled’, luidt de tekst in fluorescerende verf bij een beeltenis van een man met doornenkroon. Dezelfde afbeelding bij een persbericht dat naar de redactie van deze krant is gestuurd, wijst in de richting van ‘Jezus van Nazareth’. Hij kondigt in dat bericht zijn terugkeer naar de aarde aan: ,,Geliefden, na een kleine tweeduizend jaar sinds mijn ten hemelvaring heb ik besloten terug te keren naar de aarde.” Nu heb ik dit soort aankondigingen vaker voorbij zien komen. In het dorp waar wij als gezin woonden voordat mijn ouders naar Nijkerk verhuisden deed een boodschapper ergens in aanloop naar een Hemelvaartsdag aan het einde van het vorige of het begin van dit millennium de pastorie en het hanghok van jongeren in G-town aan om de verwachting te wekken dat de terugkomst van de messias aanstaande was. Met een voorspelde deadline die voorbij ging en niet meer dan een whooshing sound maakte.

Wat mij opvalt is de centrale rol die de plaats waar zo’n figuur of aankondiging opduikt speelt in de verwachting. Wie of wat claimt te weten wanneer de man naar wie velen verwachtingsvol uitkijken terugkomt, denkt altijd dat hij voet aan de grond zal zetten in hun nabije omgeving. Toen in Giessenburg en nu in Nijkerk, of all places. Omdat wij – natuurlijk – het centrum van het universum zijn. Zijn er echt mensen die hierin een aanwijzing zien dat dat waar zij naar uitkijken nu echt te gebeuren staat? ,,U hoeft mij niet te zoeken. Ik zal komen als een dief in de nacht en ik beloof u dat u mij niet kunt missen”, schrijft de afzender van het persbericht, die om te beginnen als vandaal in de nacht onder meer een stukje van het vers bestrate Plein met graffiti bekladde. Er wordt gekeken naar camerabeelden om te ontdekken wie erachter zit. Behalve naar wie, ben ik vooral benieuwd naar waarom iemand zoiets doet. Moeten we er een boodschap in zien? Komt er nog een volgende aanwijzing? Voorlopig laat deze J. uit N. ons in verwarring achter.

Nelleke den Besten