Dit jaar vindt de verkiezing van het duurzaamste huis van Nederland plaats. Trotse huiseigenaren van een duurzame woning kunnen zich tot en met 30 september 2018 aanmelden bij de Nationale Duurzame Huizen Route via www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing. Een deskundige jury beoordeelt de woningen op onder andere energiezuinigheid, duurzaam materiaalgebruik en klimaatbestendigheid. Op vrijdag 23 november is de bekendmaking en prijsuitreiking van de landelijke publieks- en juryprijzen voor de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’.

Het verhaal van de bewoners speelt een belangrijke rol bij de beoordeling. Duurzame koplopers krijgen een podium om hun waardevolle verhalen te delen en maken kans op de juryprijzen. De prijzen zijn ingedeeld in vier categorieën gebaseerd op bouwperiode en type woning. De jury staat voor een grote uitdaging om de goede voorbeelden met elkaar te vergelijken. De jury wordt gevormd door Ad Straub (Universitair Hoofddocent Bouwkunde TU Delft), Leen van Dijke (voorzitter Stroomversnelling en Strategic Committee Nationaal Energie Bespaarfonds), Jan Tjemme van Wieringen (onderzoeker bij MilieuCentraal) en Fenneken Anneveld-van Wesel (architect en monumentenspecialist). Het vijfde jurylid wordt in september bekendgemaakt.

De gemeente Nijkerk doet op zaterdag 3 en 10 november mee aan de Duurzame Huizen Route en moedigt inwoners aan om hun woning open te stellen, wanneer zij al goede voorbeelden van duurzaamheid in hun woning hebben.  Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun huis, maar zij weten niet altijd waar zij kunnen beginnen. Een verhaal van iemand uit de buurt helpt daarbij. Huiseigenaren die mee doen op zaterdag 3 en 10 november ontvangen als blijk van waardering een bedankje en maken kans op een weekend weg.