Vandaag, zaterdag 8 Juni staat hij weer op het programma: de Ronde van Nijkerk. Een wielerronde die vorig jaar terugkeerde op de evenementenkalender en hier is om te blijven. De organisatie belooft dit jaar een nog snellere strijd, nu het parcours is aangepast in verband met de afsluiting van de Langestraat. Op het programma staan een dikkebandenrace voor kinderen, een funklasse/prominentenrace én een KNWU amateurwedstrijd.

Bij de vorige editie hebben mijn dochtertje en ik het schouwspel met de jongste deelnemers op hun gewone fietsen bekeken vanaf een terras op het Molenplein. Daarna zijn we richting het Plein gelopen om daar de wielrenners aan het werk te zien. Ik was onder de indruk van de professionaliteit van de organisatie. Niet dat ik veel van wielerronden af weet, maar toch. Beeld en geluid waren goed geregeld, zodat je ook van een afstandje de strijd goed kon volgen. En de hele route was afgezet met heel veel dranghekken voor de veiligheid. Op speciale oversteekplaatsen stonden vrijwilligers klaar om toeschouwers te begeleiden bij het veilig oversteken van het parcours. Het lijkt misschien simpel, maar zo’n heel circus in goede banen leiden vergt veel mensen en materialen, inzet en discipline.

Ondanks dat alles tot in de puntjes geregeld was, staat één beeld me nog op het netvlies. Een foto, of eigenlijk een serie foto’s, van Dick van Breda. Hij legde de gevaarlijke oversteek van een man vast op een niet-officiële oversteekplaats. De man liep met een plastic tasje in zijn hand en was – denk ik – ergens over een dranghek geklommen om nog net voor het peloton uit de andere kant van het parcours te bereiken. Als je zo’n gokje waagt, besef je ineens hoe hard die wielrenners fietsen. Bliksemsnel.

De foto’s lieten lichte paniek en een sprankje ergernis zien op de gezichten van de deelnemers, die de man gelukkig vakkundig wisten te ontwijken. Op de sociale media werd de vraag opgeworpen hoe het kan dat iemand zo’n oversteek waagt. Had hij de dranghekken niet gezien? Hoorde hij het live verslag van de wedstrijd niet? Zag hij de overduidelijke aanwijzingen van de organisatie niet? Of schatte hij zijn kansen gewoon net even verkeerd in? Hoe dan ook, het liep deze keer goed af, ook al zag het eruit als kantje boord.

In de foute inschatting van deze man schuilt een mooie aanleiding om extra braaf de aanwijzingen van de organisatie op te volgen en van achter de dranghekken te genieten van een groots wielerspektakel in de binnenstad van Nijkerk.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk