Met op het moment van schrijven 14 gouden, 9 zilveren en 9 bronzen plakken bezet Nederland momenteel de zevende plaats in het medailleklassement van de Paralympische Spelen. Op het moment dat je de dit leest kan dat alweer anders zijn, want het regent medailles en het toernooi loopt nog door tot zondag. Grote kans dat deze topsporters hun collega’s zonder beperkingen nog voorbij streven in hun nieuw verworven medaillerecord van 36. 

Misschien moet je ze niet met elkaar vergelijken, maar ik maak een extra diepe buiging voor deze helden die net als de Olympische equipe bovenmenselijke prestaties laten zien. Als zelfs één van de mannen van Veronica Inside een beetje lacherig, maar vooral vol bewondering over je opvallende optreden aan de tafeltennistafel praat, dan ben je echt een baas. De Egyptische Ibrahim Hamadtou liet zich niet weerhouden zijn droom waar te maken toen hij op 10-jarige leeftijd bij een treinongeluk zijn beide armen verloor. Hij serveert nu met zijn voeten en houdt zijn tafeltennisbatje vast met zijn mond. En hoe?! Als hij een beetje uit de buurt kwam, zou je hem zo selecteren voor de Nijkerkse sportmarathon.

Natuurlijk meten de sterren op het Paralympisch toneel – met hun lichamelijke of visuele beperkingen – zich niet met atleten die niet met zo’n extra uitdaging te maken hebben. Dat zou een ongelijk speelveld creëren. Maar het zijn net zo goed topsporters die prestaties van formaat neerzetten. Een wielrenner met een visuele beperking wint alleen goud als hij (en zijn piloot) allebei kneiterhard kunnen fietsen en serieuze vermogens wegtrappen. Sporters als Tristan Bangma laten niet alleen zien dat sporten en bewegen voor iedereen is, maar vooral dat een beperking je er niet van hoeft te weerhouden je talent voor topsport te benutten. Met talent, inzet en doorzettingsvermogen schop je het ver in Tokyo.

Gelukkig komt er beetje bij beetje meer aandacht voor deze rolmodellen. De NOS biedt online 4 livestreams aan en in de televisieprogrammering is na het journaal van 20.00 uur een momentje ingeruimd voor highlights en later op de avond praat Herman van der Zandt in een kort programma met diverse studiogasten. Het is niet in verhouding met de aandacht die naar de Olympische Spelen uitgaat, maar het is een stap in de goede richting. En als er dan ook nog een Nijkerkse – rolstoelbasketbalster Cher Korver – ten tonele verschijnt heb je helemaal een goede reden om het toernooi te volgen.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk