Ik zou deze traditie graag in ere houden, maar dan moeten er wel nieuwe klompen aangeleverd worden, want ze gaan niet zo heel lang mee in de buitenlucht. Gemiddeld zo’n jaar of tien. Graag doe ik hierbij een oproep aan iedereen die zijn klompen niet meer gebruikt om ze bij mij af te leveren. Ik zal ze dan een mooi plekje geven!”

163 KLOMPEN OP TOTEMPAAL “De klompen die er nu op zitten beginnen zo zoetjesaan steeds slechter te worden en zijn nodig aan vervanging toe. Als je er tegen aan tikt dan hoor je dat het hol is. De meeste klompen zijn geschilderd door de kleinkinderen van mijn vader. De klompen werden door buren en bekenden gebracht omdat ze anders toch weg gegooid werden. Aan de paal, die ongeveer 10 tot 12 meter hoog is, zijn maar liefst 163 klompen bevestigd, groot en klein. Bovenin zitten de kinderklompjes. We kunnen de paal laten zakken en vervolgens de slechte klompen vervangen door nieuwe. Ze zijn in het verleden al wel een keer of vier vernieuwd, na zo’n 10 jaar zijn ze wel verrot.”

MARATHON OP KLOMPEN “Iedereen liep in die tijd op klompen, maar dat wordt steeds minder”, vervolgt Ton Ham. “Ik loop mijn hele leven al op klompen. Als ik twee km. op schoenen moet lopen vind ik dat vreselijk, maar op klompen loop ik zo maar 10 km, geen enkel probleem. Ik koop meestal zo’n 10 paar klompen tegelijk, dan kan ik weer even vooruit. Met een paar klompen doe ik ongeveer 10 weken, dan zijn ze echt op en kunnen ze in de totempaal. Ik haal mijn klompen altijd zelf in Scherpenzeel, daar koop ik ze al 45 jaar bij dezelfde man. Die klompen lopen voor mij super lekker. Ik heb al een paar keer in Afrika de halve marathon gelopen op klompen. Dat was in Gambia, waar we al 22 jaar regelmatig komen.”

ARMOEDE “Toen we daar op vakantie waren werden we eigenlijk direct al gegrepen door de grote armoede de er heerste en besloten ons ook in te zetten voor de lokale bevolking. We kwamen een moedertje tegen die met een ernstig zieke tweeling aan het bedelen was. We hebben ze naar het ziekenhuis gebracht en van het een kwam het ander. Zo kwamen we bij het schooltje terecht waar de tweeling op school zat, dat was niet meer dan een schuur. We hebben dat laten afbreken en opnieuw laten bouwen.”

MEDEMENS HELPEN Ton en zijn vrouw Tonny Ham: “Je kunt wel in je luie stoel blijven zitten en denken dat de wereld ook wel zonder ons doordraait, maar iets doen voor je medemens geeft ons een heel blij en dankbaar gevoel. De wetenschap dat je straatarme mensen die vele duizenden kilometers bij je vandaan wonen echt kunt helpen aan een beter en menswaardiger bestaan maakt dat we ons blijven inzetten voor de mensen in Gambia. Soms heb ik ook fietsen in de verkoop voor Gambia, via een grote zaak in Ede komen ingeruilde fietsen bij mij terecht die ik dan weer kan verkopen. Regelmatig komen er mensen die hun oude fiets bij mij komen doneren.”

ECHO-APPARAAT “Op medisch gebied kunnen ze in Gambia ook veel gebruiken. Zo heb ik onlangs een echo-apparaat voor een kraamkliniek geleverd die ik via de Medic Foundation in Apeldoorn ingekocht heb. Stichting Medic verzamelt, repareert en distribueert medische apparatuur en goederen ten behoeve van gezondheidsprojecten in ontwikkelingslanden. Overtollige en afgeschreven apparatuur uit de Nederlandse ziekenhuizen wordt daar ingekocht c.q. geschonken. Er werken bij Medic rond 90 vrijwilligers waaronder medici en niet-medici die alles testen, waarna wij het mogen kopen en distribueren. Ik heb dit kunnen doen dankzij een hele grote sponsor, anders had het niet gekund.”

IEDERE WEEK CONTAINER Daarnaast kunnen elke even week de mensen hun spullen voor verzending naar Gambia komen inleveren bij mij, vertelt Ham. “Alles wat boven de rivieren komt gaat naar mij toe, alles beneden de rivieren gaat naar Marcoen Oomen in Gilze. Daar staat een grote container. Zij zorgen ervoor dat uw hulpgoederen vanuit de Benelux in Gambia komen. Elke week gaat er een container weg naar Gambia. Normaal gaan we zelf ook ieder jaar een maand naar Gambia, meestal in januari.”

HULP UITGEBREID Geleidelijk aan is de hulp aan de bevolking steeds meer uitgebreid en vooral gericht op scholen en ziekenhuizen, vertelt Ton. “Zo was ik in een ziekenhuis en zag de verloskamer. Bij een bevalling moest er buiten een emmer water uit een put worden gehaald, mijn kleinzoon heeft toen een actie op zijn school gehouden en daar 260 euro mee opgehaald zodat er een waterleiding, een douche en een toilet aangelegd kon worden. Mensen daar helpen kost veel geld, vooral aan transportkosten. Om alles te bekostigen maak ik vogelhuisjes van theepotten, van de opbrengst betaal ik onder meer het transport. Wat gaat er allemaal heen? Vooral veel kinderkleding, schoenen, voedsel, medische hulpgoederen, etc. Wij leveren altijd goede spullen die werken, het moet heel zijn en functioneren.”

SPORTKLEDING EN TASSEN “Ik heb een paar jaar geleden tassen en kleding van SC Hoevelaken gekregen en vervolgens uitgedeeld in Gambia. Ik zou ook graag eens kleding ontvangen van Veensche Boys, wat zou het mooi zijn om dat daar uit te kunnen delen. Normaal gaan we ieder jaar een maand naar Gambia, meestal in januari. Ik heb een paar jaar geleden tassen en kleding van SC Hoevelaken gekregen en vervolgens uitgedeeld in Gambia. Ik zou ook graag eens kleding ontvangen van Veensche Boys, wat zou het mooi zijn om dat daar uit te kunnen delen. Zo kreeg ik van de UEFA 25000 pennen voor Afrika evenals petjes en paraplu’s, allemaal spullen die ze niet meer nodig hadden. Wie wat heeft kan ons bellen, 06 51967275.”

Bron en Foto Gerrit Steen