Negen dagen voor de Bevrijding van Hoevelaken schreef de Schots-Canadese soldaat Walter Strang aan zijn familie dat het nieuws goed was en hij verwachtte dat het niet lang meer zou duren voordat ze allemaal voorgoed thuis zouden zijn. Strang zou dat niet meer meemaken omdat hij op 19 april 1945 in Hoevelaken sneuvelde, net zoals 5.706 Canadese soldaten die het leven lieten om Nederland te bevrijden. Op of rond deze fatale datum wordt de Walter Strang Memorial gehouden voor de Hoevelakense groep 8 leerlingen. Afgelopen vrijdagochtend was het alweer de tiende uitvoering.

Bijna honderd kinderen van 11 en 12 jaar oud verzamelden zich in Dorpshuis De Stuw om een gevarieerd programma mee te maken. Zo opende John van de Bunt, voorzitter van de Oranjevereniging, deze bijeenkomst en heette iedereen welkom en in het bijzonder de Hoevelakense veteranen en twee Canadese militairen van het Loyal Edmonton Regiment, gepensioneerd commandant Hans Brink en gepensioneerd captain Jack Bowen met hun vrouwen Nancy en Steffany. ‘Meester’ Jan Baas hield als eerste een lezing met de titel ‘Bommen op Bakkerij Stolp’. Niet alleen Walter sneuvelde die dag, doordat Bakkerij Stolp – nu Bakkerij Toebast – gebombardeerd werd vielen daar in de kelder ook vijf doden.

SCHEEPSKOFFER UIT 1912

De tweede lezing was getiteld ‘De Mens Walter Strang’ en hierin vertelde Theo Zuurman over zijn zoektocht, die hij op 5 mei 2005 startte, naar de op dat moment ‘onbekende’ soldaat W. Strang. Theo heeft in Canada met zijn familie en de regimenten, waarbij Strang als vrijwilliger diende, gesproken. Daarbij kreeg hij naast de verhalen ook foto’s en twee bijzondere dingen mee, namelijk de scheepskoffer waarmee de familie in 1912 van Glasgow naar Toronto emigreerde en Walter’s persoonlijke asbakje, die zijn jongste broer Jim als herinnering bewaard had. Deze werden tijdens de Memorial getoond.

AANGRIJPENDE FILM

Na de pauze sprak Hans Brink, ‘’Ja mijn naam klinkt erg Hollands, maar ik ben geboren in Canada. Mijn ouders kwamen na de Tweede Wereldoorlog naar Canada, maar helaas hebben ze mij geen Nederlands geleerd en dat hadden ze eigenlijk wel moeten doen. Ik vind het een eer dat ik uitgenodigd ben om terug te komen naar het land van mijn ouders om deel te nemen aan jullie herdenking van de Canadese soldaten die zo lang geleden vochten en sneuvelden om Holland te bevrijden. Als laatste werd de film van Olaf Koelewijn ‘Het levensverhaal van WW2 veteraan Ken Froland’ getoond. Ken was een dienstmaat en vriend van Walter en bezocht tussen 2007 en 2016 tien keer Hoevelaken om hem te gedenken en eren. In 2016, het laatste jaar dat Ken Hoevelaken bezocht, is deze aangrijpende film opgenomen.

RODE ROZEN

Onder leiding van doedelzakspeler Maurice Eilander ging men naar het Walter Strang Monument op Park Weldam, waar burgemeester Gerard Renkema een woordje sprak waarin hij wees op het feit dat er nog steeds oorlog in de wereld is, maar dat we hier in vrijheid kunnen leven dankzij mannen als Walter Strang, die huis en haard verlieten om in een ver, onbekend land te gaan vechten om de Nazi’s te verslaan. Tot slot legde iedereen een rode roos.

Tekst: Theo Zuurman
Foto’s: Walter Strang Foundation en Jeroen Zuurman