Theo te Brake bespeelde 40 jaar lang het orgel van de Kruiskerk

Veertig jaar lang is Theo te Brake organist geweest voor de Kruiskerk in Nijkerk. Zijn afscheidsconcert heeft hij al beleefd, maar op eerste kerstdag zal hij voor het laatst een officiële dienst muzikaal ondersteunen. 

Van beroep uit is hij technicus, maar als 8-jarig jongetje kreeg Te Brake al orgelles. ,,Mijn vader hield ontzettend van orgelmuziek, maar omdat hij zelf niet muzikaal was, moest ik het orgel leren spelen. Ik was zijn enige zoon. We hadden een harmonium thuis, een psalmenpomp noemde ik die, waar ik al voor ik naar school ging les op kreeg. Iedere avond moest ik oefenen, terwijl mijn vriendjes buiten speelden.”

Zijn moeder kon goed zingen en samen traden ze een keer op. In Oldebroek, waar het gezin woonde, kwam een ouderling naar hen toe met de vraag of Te Brake op reservebasis wilde invallen voor hun vaste organist. ,,Vanaf dat moment begon ik orgel spelen echt leuk te vinden. Het was heel spannend om op zo’n groot kerkorgel te mogen spelen. Nog steeds voel ik voor elke dienst een gezonde spanning opborrelen.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl 
Foto Maranke Pater

Copyright © 2021 alle rechten voorbehouden - Nijkerkerveen.org | Creatie & realisatie Reclamestal