Museum Nijkerk heeft een bijzondere uitgave uitgegeven over de gevolgen van de stormvloed in Nijkerk van 13 op 14 januari 1916. Vrijwilliger Theo Slijkerman heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de overstroming waarbij het buitengebied Arkemheen en de gehele stad Nijkerk, behoudens een klein deel van het centrum, overstroomd werd door het water van de Zuiderzee. Gelijktijdig met de uitgave van de special op dinsdag 15 juni werd bij de plek van de dijkdoorbraken een informatiebord onthuld. 

In 2015 werd het gebouw van Museum Nijkerk aan de Venestraat 16 opgeleverd. Aan het einde van dat jaar kwam Theo Slijkerman erachter dat het in 2016 honderd jaar geleden zou zijn dat de overstroming plaatsvond. ,,Landelijk zou hier aandacht voor komen en ik heb in overleg met het bestuur besloten om een kleine expositie te maken met het materiaal dat ik op dat moment kon vinden.”

ONDER WATER Het enige gedeelte dat droog bleef in die bewuste nacht in Nijkerk was de dekzandrug. De Langestraat en het hoge gedeelte van de Holkerstraat en van de Venestraat bleven droog, evenals de Catharinastraat, maar het Plein stond zestig centimeter onder water. Wie nu in het centrum loopt, kan aan straten als het Verlaat en de Kleterstraat zien dat deze straten vanuit het centrum naar beneden lopen.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Archief BDU Media