Aan de voorzijde van het pand van ouderencomplex De Stoutenborgh in Hoevelaken is een gedeelte van de bestrating vervangen door groen. De laatste handeling werd vrijdag 10 september verricht door wethouder Harke Dijksterhuis en Joan van der Burgt, directeur van woningcorporatie De Alliantie. Zij plantten de laatste plantjes aan de voorzijde van het gebouw. Het is de bedoeling dat meer straten groener worden gemaakt door de Alliantie op voorspraak van een werkgroep uit Hoevelaken. Ook de Klimaatkamer komt naar Hoevelaken. Op die locatie worden tips verstrekt over duurzamer inrichten van de woonomgeving.

De woningstichting de Alliantie is bezig met ‘klimaatadaptatie’. Alliantie-directeur Joan van der Burgt legt uit waarom de woningstichting dit doet: ,,Onze leefomgeving verandert in een snel tempo. Plant- en diersoorten verdwijnen en levende systemen raken verstoord. Daarom helpt elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven verbetert en mensen voelen zich prettiger en gezonder.”

Wethouder Dijksterhuis voegt daaraan toe: ,,Heel goed dat de Alliantie zoveel mogelijk stenen rondom de woningen in haar beheer probeert te vervangen door planten. Na een aantal droge zomers, waarbij het grondwater tot een problematische laagte zakte, hebben we deze zomer gelukkig veel regen gehad. Niet leuk als je op vakantie bent, maar wel heel goed voor de natuur. Daarmee kon het grondwater weer een beetje op peil komen. Maar dat kan alleen als het water echt de bodem inzakt, en niet via de bestrating in het riool verdwijnt. Hoe minder stenen, hoe makkelijker dat gaat. Iedereen kan trouwens zijn steentje bijdragen, door stenen uit de tuin te halen en er gras of planten voor in de plaats te doen.”

Foto’s Kees van den Heuvel