Als Suéla Ruitenga (28) in 2017 gediagnosticeerd wordt met diabetes type 1 zegt de dokter dat ze sporten op hoog niveau wel kan vergeten. De Nijkerkse zet sindsdien alles op alles om het tegendeel te bewijzen.

,,In het begin ging ik steeds waziger zien,” vertelt Ruitenga, ,,Daarnaast was ik niet fit en had ik enorm veel dorst. Ik ben naar de huisarts gegaan en daar bleek na een vingerprik dat mijn suiker veel te hoog was.” De Nijkerkse wordt direct doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar ze op de eerste hulp belandt. Nog geen uur later ligt ze met een naald in haar buik aan de insuline. ,,Dat was pas het begin, ik heb uiteindelijk vijf dagen in het ziekenhuis gelegen. Dan staat je leven wel op z’n kop.”

AUTOSPRINT Het leven van Ruitenga bestaat op dat moment voor een groot deel uit BMX. Dat begint al vroeg als haar vader een keer EHBO moet posten bij de Nijkerkse Cross Club: ,,We gingen kijken en het leek me wel leuk. Ik kon alleen nog niet zonder zijwieltjes fietsen. Maar ik vond het er zo leuk uitzien dat ik binnen één week wegfietste, zonder die extra wieltjes.” Ruitenga is het extreme karakter van de sport op het lijf geschreven. ,,Er komt meer bij kijken dan alleen rondjes fietsen. Er zijn zoveel meer trainingen. Eén van mijn favorieten is de autosprint. Dan houd ik me vast aan de auto op de fiets, terwijl de auto vijftig kilometer per uur rijdt. Op een gegeven moment laat je los en dan begint het sprinten. Dat doen we niet alleen voor de kick. Het heeft ook een doel. De fiets heeft geen versnellingen, dus dit is een training om zo snel mogelijk rond te trappen zodat je uiteindelijk ook op de baan harder gaat fietsen.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Charella Hulsbosch