De Nijkerkse schrijver en dichter Henriëtte Hofman is, voor de duur van drie jaar, de nieuwe stadsdichter van de gemeente Nijkerk. Hofman schrijft al vanaf haar veertiende jaar en heeft een indrukwekkende staat van dienst. ,,Ik vind het een uitdaging of ik mensen kan bereiken met poëzie. Als je poëzie in de buitenwereld brengt, is toegankelijkheid het belangrijkste.”

,,Een vriendin heeft me op de oproep voor een stadsdichter gewezen. ‘Dat is net iets voor jou’, zei ze. Maar op iemand van mijn leeftijd, ik ben 71 jaar, zit toch niemand te wachten? Ik hoef niet zo nodig in de openbaarheid”, vertelt Hofman bescheiden. ,,Ik liet het op z’n beloop, totdat cultuurmakelaar Jacqueline de Jong vroeg of ik de oproep gezien had. Toen heb ik een brief geschreven en die werd goed ontvangen. Ik dacht, het wordt misschien wel wat.”

Er waren niet veel gegadigden voor de functie van stadsdichter. ,,Bert Jurling, de vorige stadsdichter, had al een jaar extra gedaan. En om dat te evenaren is moeilijk. Ik ben in de bibliotheek op gesprek geweest bij een afvaardiging. Daar heb ik poëzie gedaan. Ze leken er wel blij mee te zijn en hebben vervolgens de jury ingelicht. In verband met de coronapandemie ging de procedure anders dan gebruikelijk.” Aan Hofman werd uiteindelijk de functie van stadsdichter toegekend.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Kees van den Heuvel