Het paardensportevenement waar elke mensporter en vele anderen tijdenlang naar uit kijken, zit er weer op! Overdag werden er nog voorrondes gereden door de rubrieken tandem pony’s, vierspan pony’s en tweespan paarden. Opvallend was de verschuiving in de standen na de tweede voorronde waaruit bleek dat men met een goede eerste ronde, nog zeker niet verzekerd was van een finaleplaats. Rubrieken waar deelnemers aan elkaar gewaagd zijn, leverden zeer spannende sport op! Onder het oog van het massaal toegestroomde en enthousiaste publiek, gingen ‘s-avonds de finales van start.

Er werd begonnen met tien deelnemers van de rubriek enkelspan pony, alles werd ingezet om deze bloedstollende race te winnen. Was Anouk van de Beek in de voorrondes al de allersnelste te noemen van alle rubrieken, wist zij haar plaats te prolongeren met een foutloos parcours van 106.43 seconden, Frank Vissers was nipt sneller met 106.38 seconden maar door een afgereden bal, werden er 5 seconden bij geteld, waardoor hij op de tweede plaats eindigde. De derde podiumplaats ging naar Demi van den Brink met 111.65 seconden.

In de finales van de rubriek enkelspan paard mochten ook tien strijders ten tonele verschijnen. Helaas voor liep het voor kanshebber Elsbeth Broekhuis minder fortuinlijk af, door een miscommunicatie moesten zij halverwege afhaken, gelukkig zonder ernstige gevolgen. Ondanks dat het publiek geschrokken was, wist de sfeer zich al snel te herpakken.

Meest opvallende verschijning tijdens deze finale rubriek was het paard van Lou Willemse, dit paard is een koudbloed waarvan het niet in de verwachting ligt dat dit ras zo hoog kan scoren tijdens de finale van Menindoor Nijkerk. Lou Willems wist zich op een prachtige 5e plaats te plaatsen. Het is altijd een genot om Pieter Karelse te zien rijden met zijn 20 jarige paard Woppy, Pieter lag in het finale parcours op kop, tot een balletje het moest ontgelden waardoor hij eindigde op een mooie derde plaats. Pas op de laatste meters voor de finish kon deze rubriek beslecht worden, waarbij Rene van Beek met 108.86 seconden zich als tweede wist te plaatsen en Yentle de Ketelaere met 108.11 met de winst aan de haal ging!

Een prachtig geluid is het als de menners met hun tweespan paarden over de beroemde brug van Menindoor Nijkerk denderen. Plaatselijk favoriet Ewoud Boom, tevens medeorganisator van dit prachtige spektakel, zette natuurlijk alles op alles voor een felbegeerde podiumplek, van een vijfde plaats in de voorrondes wist Ewoud zich op te werken naar een prachtige derde plaats met een tijd van 120.58 seconden waar nog 5 strafseconden bijkwamen vanwege een afgereden balletje. Als tweede geplaatste mocht Herman Kroon plaatsnemen op het schavot, met zijn prachtige schimmels reedt hij een eindtijd van 120.22 seconden. Was Jonas Corten in de voorrondes nog de hoogstgeplaatste, moest hij als allerlaatste deelnemer in deze finalerubriek alles op alles zetten om deze rubriek te winnen, er werd geen meter teveel gereden, Jonas wist foutloos te blijven en tot grote euforie van het publiek wist Jonas met een tijd van 119.92 seconden deze rubriek op zijn naam te schrijven.

De moeilijkste rubriek is de tandem pony’s. Hierbij lopen er twee pony’s voor elkaar waarbij vooral de voorste pony veel vrijheid heeft en het vereist vakmanschap om zo’n finaleparcours op snelheid rond te sturen. Podiumplaatsen zijn bezet door Jasmine van Cauwenberghe op de eerste plaats, tweede Rex Pannekoek en de derde plaats is naar de Belgische deelnemer Nick Gaens gegaan.

De tweespan pony’s staan ook altijd garant voor bloedstollende finale ronden. Wederom mochten tien finalisten strijden onder de druk van het vele publiek. Frans Marijnissen werd overtuigend eerste, gevolgd door Raymon Leliveld en Sjoerd Lenssen.

Als afsluitende rubriek verschenen de vierspan pony’s in de ring, meest opvallende verschijning was Eline Geurs die met haar minipaardjes tussen al het geweld soepel manoeuvreerde in de technische hindernissen wat haar een mooie derde plek opleverde. Steven van de Wannemaeker werd tweede maar aan de stuurkunsten van natuurtalent van Gerco van Tuyl viel niet te tornen, hij werd overtuigend eerste met een verschil van ruim 12 seconden!

Meest opvallende rubriek was met een ander soort PK’s. De quadrace, deze werd ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Menindoor Nijkerk georganiseerd waar uitgelote grooms (helpers achterop de wagen tijdens de wedstrijd) tegen elkaar konden strijden in het finaleparcours. De principes waren hetzelfde als de paardenrubrieken, toch leek het op vier wielen niet zo gemakkelijk te zijn om door zo’n parcours te manoeuvreren. Het gaf veel hilariteit onder het publiek en menigmaal werd een bocht te ruim genomen, of tilde de quad een wiel op. Egbert Jan de Vries wist deze rubriek op zijn naam te schrijven.

Verslag: Petra de Graaf