De vrouwen van Sparta Nijkerk hebben de kwartfinales van de districtsbeker bereikt door na een bloedstollende penaltyserie (9-8) Woezik VR1 uit te schakelen. Woezik VR1 was een onbekende tegenstander voor de Spartanen. De vrouwen uit Wijchen spelen in de 1e klasse zondag en dus moest de wedstrijd op het late tijdstip van 17:00 uur gespeeld worden. Met veel publiek op de tribune en het dakterras werd het een enerverende wedstrijd.

Leeuwin van de Week Lieke Prins verrichte de aftrap, waarna de jonge ploeg uit Wijchen liet zien te willen strijden voor elke meter. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en over een weer ontstonden er wat kansjes. Helaas werden er in de eindfase wat verkeerde keuzes gemaakt, waardoor er te weinig gebruik werd gemaakt van de ruimtes die er algen aan de andere kant van het speelveld. Vlak voor rust kwam Sparta Nijkerk dan toch op voorsprong. Mareine Koole zette goed door en wist de bal voorbij de Woezik keepster te krijgen, maar net niet genoeg om de doellijn te passeren. Gelukkig was daar spits Danielle Boom, die de bal het laatste zetje gaf.

Met de voorsprong op zak werd de kleedkamer opgezocht en werden er plannen gesmeed om die niet meer uit handen te geven. Maar de vrouwen van Woezik gaven zich niet zo maar gewonnen. De jonge ploeg speelde met veel energie en beweging en Sparta Nijkerk had het best lastig. De gelijkmaker in de 65e minuut was wonderschoon. Een afstandsschot van een meter of 20 zeilde de kruising in. De Spartanen moesten dus opnieuw beginnen. Kansen kwamen er zeker. Zo raakte Ilse Martens nog de paal en kon er vrij voor de keepster worden ingeschoten. Helaas zonder resultaat. In blessuretijd had Heidi Beerthuijzen nog een geweldige redding in huis om Woezik van de overwinning af te houden. En dus moeten er strafschoppen worden genomen om te bepalen wie er naar de volgende ronde door zou gaan.

De spanning werd nog wat extra opgevoerd toen de lichtinstallatie op het hoofdveld uitviel. Gelukkig kon dit binnen een kleine 10 minuten opgelost worden en mocht Woezik de penaltyserie openen. De een na de andere strafschop werd feilloos binnen geschoten door zowel Woezik als door de Spartanen. De spanning was om te snijden en de weg naar het doel leek steeds langer te worden voor de penalty nemers. Pas bij de 17e strafschop ging het mis. Deze werd door een Woezik speelster over geschoten en dus de schone taak voor Merit van Dalen om de beslissende stafschop binnen te schieten. Dat deed ze ijskoud en dus grote ontlading bij de Spartanen. Trots bij de staf dat speelsters en keepster hun verantwoordelijkheid durfden te nemen om na een zware wedstrijd nog een strafschop te moeten nemen en dit allemaal feilloos uitvoerden.

Sparta Nijkerk schaart zich bij de laatste 8 van de beker en sluit zo met een goed gevoel de eerste seizoenshelft af. Na de wedstrijd werd dit in de Business Club van Sparta Nijkerk samen met het publiek uitbundig gevierd.

Verslag: Hans Stam