De vrouwen van Sparta Nijkerk hebben een uitgelezen mogelijkheid op het bereiken van de bekerfinale laten liggen. Met name door een gebrek aan agressie, dat bij de tegenstander wel volop aanwezig was, konden de Spartanen geen vuist maken en was het Zwolse ZAC de terechte winnaar van deze halve eindstrijd. Het begin was nog hoopgevend voor de Spartanen. Al in de 4e minuut was het bij de eerste de beste aanval raak. Benthe Pater scoorde op aangeven van Lieke van den Akker. Het meegereisde publiek ging er eens lekker voor zitten en dacht ook aan een heerlijk middagje Sparta. Maar ZAC, dat het erg goed doet in de 2e klasse en zeer makkelijk en veel scoort, wilde zich niet zo maar gewonnen geven en was fel in de duels. Daarnaast bleek hun aanval levensgevaarlijk. Na een uitbraak over rechts werd de voorzet door de Spartaanse verdediging niet goed weggewerkt. De afvallende bal werd hard ingeschoten door een ZAC speelster en zo stond het weer gelijk na 15 minuten spelen.

Het restant van de eerste helft kenmerkte zich door veel balverlies aan beide kanten. Sparta Nijkerk had veel moeite om zich onder de druk van ZAC uit te spelen en wist de aanval nauwelijks te bereiken. Met name op het middenveld liet het zich te gemakkelijk aftroeven. ZAC werd nog een paar keer gevaarlijk en de Spartanen mochten in hun handen knijpen dat ze niet met een achterstand de rust ingingen. Waarschuwingen genoeg dus zou je zeggen, maar toch ging het in de 2e helft goed mis. In de 52e minuut kwam ZAC op voorsprong door een fraaie krul in de kruising. Sparta Nijkerk kon maar geen grip krijgen op de wedstrijd en dus werden een aantal wissels ingezet. Ook dit leverde niet het gewenste resultaat op, omdat ZAC nog steeds feller was dan de Spartanen. Een zeer ongelukkig moment leverde in de 73e minuut ook nog de 3-1 op. Een diepe bal werd volledig verkeerd ingeschat en stuiterde zo het doel in. In een alles of niets poging wist invalster Nina Veenstra nog de 3-2 te scoren in de 80e minuut, maar daar bleef het bij. Zo werd Sparta Nijkerk net als afgelopen jaar uitgeschakeld in de halve finale en moet de knop omgezet worden om het seizoen waardig af te sluiten.

De teleurstelling van de uitschakeling is groot bij zowel speelsters als staf… Toch kijkt trainster Andrea Nagel ook met trots terug dat het team zover gekomen is. Een route die in augustus startte en de Spartanen langs topklasse club Saestum, hoofdklasse club Sporting’70 en 1e klasse clubs als Delta Sports, Woezik en DZC ’68 leidde. Met wilskracht, talent en een goede teamspirit werd de halve finale bereikt. Een off-day vandaag maakt simpelweg een einde aan dit mooie avontuur. “Dat onze meiden meer en beter kunnen staat buiten kijf maar deze prijs gaat nu wel aan ons neus voorbij”, aldus de trainster.

Verslag: Hans Stam