Na een voorbereiding met veel trainingen en nog maar weinig wedstrijdminuten, moesten de vrouwen van Sparta het vandaag voor de KNVB beker opnemen tegen topklasser en 8-voudig landskampioen Saestum VR1, dat al meerdere oefenwedstrijden had gespeeld tegen eredivisieploegen. Het was dus afwachten hoe de verhoudingen zouden zijn in het veld. De Spartanen starten in vergelijk met afgelopen seizoen met een aantal nieuwe namen in het veld; Jenna Veenendaal en Marije de Mots vanuit de eigen jeugd, Lisa Spanos vanuit VR2 en de van Fortissimo overgekomen Ilse Martens mocht haar officiële debuut in oranje maken op het middenveld.

Ook de nieuwe hoofdtrainster Andrea Nagel maakte haar officiële debuut. Ze had samen met de staf een gedegen plan voorbereid om het Saestum zo lastig mogelijk te maken. En dat pakte heel aardig uit. Sparta Nijkerk speelde compact, was fel in de duels en Saestum had moeite om er doorheen te voetballen. Het had logischerwijs veel balbezit, maar de pogingen om te scoren waren vooral van afstand. De Spartanen hielden goed stand. Na 25 minuten viel toch de 0-1 binnen, toen een afgeslagen corner precies voor de voeten viel van uitgerekend Ilse van Walsem, waarvan we weten dat je haar dit soort buitenkansjes niet moet geven.

Maar de Spartanen lieten zich niet van de wijs brengen door deze tegentreffer en bleven goed in de organisatie spelen. Keepster Heidi Beerthuijzen had nog een paar geweldige reddingen in huis en zorgde ervoor dat de kleedkamer opgezocht kon worden met een minimale 0-1 achterstand.

Na rust kon ook de van DTS’35 Ede overgekomen Willemijn van Heerdt haar opwachting maken. Ook nu speelde Sparta Nijkerk weer prima mee, maar gaandeweg de tijd verstreek begon de vermoeidheid toe te slaan en liet Saestum zien al een stuk verder in de voorbereiding te zitten en simpelweg over meer kwaliteit te beschikken. Na de 0-2 in de 59e minuut voerde het de score nog wat verder op naar een eindstand van 0-5. Tussendoor viel ook de derde jeugdspeelster Benthe Pater nog in en ook zij liet zien de nodige potentie te bezitten.

Een uitstekende teamprestatie, waar met trots op terug gekeken kan worden. Het publiek had genoten en de complimenten waren voor de Spartanen. Met vertrouwen kan er uitgekeken worden naar de volgende bekerwedstrijd, zaterdag 9 september in Utrecht tegen hoofdklasser Sporting’70 VR1.

Verslag: Hans Stam 
Foto: Ron Stuveling