Bij Sparta Nijkerk wist men kort voor aanvang van de competitie niet zo goed wat er verwacht moest worden van de komende voetbaljaargang. Trainer Eric Speelziek waarschuwde voor overdreven optimisme, de oefencampagne gaf niet direct reden tot juichen maar de ploeg is daarentegen nog steeds ongeslagen. “Maar vandaag hebben we 2 punten te weinig mee naar huis hebben genomen”.

Door Nico Fiegen

ACV (Assen) en Sparta Nijkerk deelden, tot afgelopen zaterdag de koppositie (samen met VVSB) dus op papier was er simpelweg sprake van een topduel. Dat werd het op het veld niet altijd. “Maar als je twee keer op voorsprong komt dan moet je ‘m ook gewoon eens over de streep kunnen trekken. Wij hebben dan helaas niet de mentaliteit om met een soort ’vrouwen en kinderen eerst’- mentaliteit onze voorsprong te verdedigen. Eigenlijk ben ik dus niet tevreden met een punt maar kijk naar de andere resultaten, er wordt op de andere velden ook door ploegen onverwacht puntverlies geleden dus laten we koesteren dat we staan waar we staan”, sprak trainer Speelziek na afloop.

ACV, in de afgelopen seizoenen wel vaker een tegenstander waar de Nijkerkers zich op stuk beten, had in de eerste fase van de wedstrijd het betere van het spel. Dat wist Sparta Nijkerk na zo’n 20 minuten echter aardig om te buigen. Het is in het Nijkerkse kamp al week in week uit improviseren geblazen. Sparta Nijkerk speelt al tijden met een verdediging waarin alleen Jerry Geurtsen wat meer defensieve ervaring heeft. Toen ook hij al vóór de rust vervangen moest worden door Max Leeflang diende het team er achterin met gelegenheidsverdedigers als van Groen en Ahrens opnieuw het beste van te maken. Gelukkig lag daar na de openingsfase het probleem ook niet. ACV zakte meer en meer in en vestigde haar hoop op de sterke aanvallers Quispel en Spijkerman.

Niet voor het eerst was het Maurice de Ruiter die met een door Koen Steg van richting veranderd schot zijn ploeg op voorsprong zette. Bakkenes zorgde voor het 2eNijkerkse doelpunt nadat Boy Spijkerman beide ploegen op gelijke hoogte had gebracht. Met Van Nieuwkerk en Fransberg voor Buitenhuis en Plet ( die de wedstrijd één op één voor de keeper had kunnen beslissen) probeerde de ploeg van Speelziek het duel te controleren totdat Freddy Quispel een kwartier voor tijd fraai de 2-2 binnen stiftte. “Ik ben van mening dat wij met een van de lijn gehaalde bal van Van Groen en een bal op de paal van Donny van de Wal, in blessuretijd, meer hadden kunnen halen uit deze wedstrijd. Ik heb dat ook aangegeven aan mijn spelers. Wij moeten gewoon meer gebrand zijn op het willen winnen van zo’n wedstrijd, ‘m ten koste van alles als overwinnaar over de streep willen trekken. Mijn gvoel zegt me dat dát er nog niet voldoende in zit.

Tegelijkertijd weet ik zeker dat wij nog beter kunnen dan wat we tot op heden hebben laten zien. Dat geeft natuurlijk wel vertrouwen”, aldus Eric Speelziek. Met een ziekenboeg die toch een keer leeg zal stromen, met een ploeg die steeds fitter wordt en in de wetenschap dat de Nijkerkse equipe na 4 wedstrijden toch gewoon weer ongeslagen in de bovenste regionen van de ranglijst bivakkeert hoeft men op De Ebbenhorst niet te wanhopen. Ook komende zaterdag wacht weer een mede- koploper: VVSB. Als Sparta Nijkerk de punten dan weer in huis weet te houden mag gerust worden gesproken van een geslaagde seizoensopening